Tältä näyttää, kun Tähtien sodan paha Imperiumi hyökkää Helsinkiin

Kysyimme asiantuntijan arviota, miten puolustusvoimat pärjäisivät Imperiumille kuvitteellisessa hyökkäyksessä.

Jos Tähtien sota -elokuvien paha galaktinen Imperiumi hyökkäisi Helsinkiin, miten Suomen puolustusvoimat pärjäisivät?

Yllättävän hyvin, arvioi reservin kapteeni, Reserviupseeriliiton aktiivi Marko Honkanen (s.1973), jonka erikoisaluetta ovat ilmatorjunta sekä ilmapuolustus. Tähtien sotakin on hänelle erittäin tuttu.

”Tärkeintä on ennakkovaroitus. Tämän kokoiset ilmiöt havaittaisiin isommissa valtioissa, joista tieto lähetettäisiin ystävällismielisiin maihin.”

Puolustusvoimat pystyy käynnistämään puolustuksen jopa tunneissa. Se koostuisi esimerkiksi Hornet-hävittäjistä, ilmatorjunnasta ja joukoista maan pinnalla.

”Ensimmäisestä 24 tunnista löytyy hyvät suunnitelmat. Hornetit lähtevät ilmaan hyvinkin äkkiä. Nopean toiminnan joukot ovat tavallista korkeammassa valmiustilassa ja Helsingin ilmatorjuntakyvykkyys on nopeasti valmis.”

Alla olevassa kuvassa näkyy Imperiumin laivaston hyökkäys Senaatintorilta katsottuna.

Ensimmäinen kohde ovat raskaat kuljetusalukset

Honkanen arvioi, että Imperiumi olisi todennäköisesti tulossa alas raskailla aluksilla.

”AT-AT-kävelijöiden kokoisia aluksia ei muuten saada maan pinnalle”, hän sanoo ja viittaa nelijalkaisiin, parinkymmenen metrin korkuisiin panssaroituihin kulkuneuvoihin.

Prioriteetti olisi estää niitä pääsemästä laskeutumaan.

Tutki alla olevalla sovelluksella 3d-mallia Lambda-luokan sukkulasta. Sovellus käynnistyy nuolesta, voit käännellä kuvaa ja numeropisteistä saat tietoa aluksesta.

”Niitä ei pitäisi päästää maan pinnalle tamppaamaan. Siksi raskaat kuljetusalukset olisivat ison prioriteetin maaleja.”

Ensisijainen puolustus tapahtuisi keskipitkän kantaman ohjustorjunnalla, uudella ITO12-järjestelmällä, joka ampuu samoja ohjuksia kuin Hornetit noin kymmenen kilometrin korkeuteen.

Mainos. Juttu jatkuu alempana.

”Lisäksi Hornetit kannattaisi kohdistaa raskaisiin kuljetusaluksiin. Ne voivat ampua ohjuksia ylemmäs kuin ilmatorjunta.”

Tutki alla TIE-hävittäjän 3d-mallia.

Hornetit pärjäisivät TIE-hävittäjille

Imperiumin päähyökkäysmuoto ilmassa ovat TIE-hävittäjät.

”Ne eivät muodosta ensisijaista uhkaa. Niiden rynnäköintikyvykkyys on pieni ja ne ovat heikosti suojattuja. Ne on suunniteltu niin, että niissä on pieni osumapinta-ala, mistä on apua, jos vihollinen ampuu sädeaseilla. Mutta Suomen ammusilmatorjunta ampuu sirpalepilviä, eli hävittäjän lentoreitille luodaan metallipilvi.”

”Hornetilla voi lentää ilma kehässä nopeammin kuin TIE-hävittäjillä, joka lentää hieman yli äänennopeuden.”

Tutki alla AT-AT-kävelijän 3d-mallia.

AT-AT-kävelijöillä olisi ongelmia kaupungissa

Maan pinnalla valtavat AT-AT-kävelijät johtaisivat Imperiumin hyökkäystä. Kaupunkiympäristössä taisteleminen olisi puolustajan eduksi.

”Rakennukset rajaisivat Kävelijöiden käyttöä. Rakennusten hajotessa jäljelle jäävässä murskeessa ei olisi välttämättä helppoa kulkea Kävelijällä.”

Kuvassa AT-AT-kävelijöitä Helsingin Rautatieaseman edessä.

Kävelijä rinnastuu perinteisissä puolustusvoimissa panssariaseeseen.

”Miinojen pitäisi toimia hyvin Kävelijään. Jos sellainen astuu panssarimiinaan, joka on tarkoitettu 60-tonnisen metallimöykyn pysäyttämiseen, sen pitäisi kyllä riittää.”

”Lisäksi sinkojen ja panssarintorjunta-aseiden pitäisi tehota Kävelijöihin, varsinkin pohjapanssariin ja kaulaniveleen, jotka ovat sen heikkoja kohtia.”

Onko avaruussotaan valmistauduttu?

”Yhdysvallat, Venäjä, Israel ja Kiina ovat valmistautuneet. Ne ovat kertoneet julkisesti rakentavansa ilmatorjuntaa, jolla päästään satelliittien korkeuteen. Uhkakuvat eivät niinkään ole muualta tulevia, vaan että naapurilla on kiertoradalla tavaraa ja siihen pitäisi pystyä vaikuttamaan.”

Suomella ei ole tällaisia kyvykkyyksiä. Ilmatorjuntamme ylettää noin kymmenen kilometrin korkeuteen, ja Hornetit vähän siitä ylemmäs.

Tutki alla Tähtituhoajan 3d-mallia.

Taistelu voi kestää kauan

Puolustajan on tärkeä arvioida hyökkääjän strategiset tavoitteet.

”Imperiumi yrittäisi todennäköisesti viedä toimintakykymme. Tämä tarkoittaisi hyökkäyksiä sähkölaitosten, sähköverkon ja liikenteen solmukohtien kimppuun.”

Imperiumi pyrkisi eristämään jonkun rajatun alueen ja hallitsemaan sitä, sekä tuomaan sinne ilmasta käsin lisää resursseja. Sen ulkopuolella sissisota jatkuisi ehkä pitkäänkin.

”On laskentakaava, jonka mukaan ilmatorjunnan ja -puolustuksen aiheuttaessa viholliselle 3–5 prosentin tappiot päivittäin, kuukauden päästä vihollisen ilma-asetta ei enää ole. Taistelu jatkuisi kärjistäen niin kauan, kun yksikin suomalainen on hengissä tai vihollinen poistunut kaupungista. ”

Puistoalueilla, kuten Kaivopuistossa, AT-AT-kävelijät mahtuisivat liikkumaan vapaammin kuin kaduilla.

”Asutuskeskustaistelu on haastavaa kaikille. Kaupungissa on paljon piilopaikkoja ja liikkuminen on hidasta ja haastavaa.”

Puolustusvoimien uusi Taistelutapa 2015 olisi tehokas keino taistella Imperiumia vastaan. Kun ennen jäätiin paikalleen odottamaan, että tykistö moukaroi vihollisen, nyt liikutaan enemmän.

”Taistelutapa 2015 on paluuta sissisodankäynnin juurille, hajautetun taistelun taktiikkaan. Siinä vihollista kulutetaan ja väsytetään. Ei isketä kovaa nyrkkiä kovaa vastaan."

Tutki alla Kuolemantähden 3d-mallia.

Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-ilta keskiviikkona 16.12.

 

Kuvat, videot ja grafiikka:
Boris Stefanov, Uolevi Holmberg, Petri Salmén
Teksti:
Jussi Ahlroth
Tuottajat:
Jussi Ahlroth, Jussi Pullinen, Esa Mäkinen, Silja Massa
Printtitoteutus:
Kimmo Taskinen, Teemu Kumpulainen
Verkkototeutus:
Jarmo Lundgren