Liikuta sormea kuvan päällä.

Himojen puutarha – katso kuvat!

Hieronymus Boschin viisisataavuotias maalaus varoittaa nykyihmistä sortumasta intohimoon. Kosketa kuvaa hiirellä tai sormella nähdäksesi yksityiskohtia.

Tänä vuonna vietetään flaamilaisen maalarin Hieronymus Boschin 500-vuotisjuhlaa. Hänen syntymäaikaansa ei tiedetä, mutta kuolinvuosi oli 1516.

Bosch-näyttelyitä on paitsi hänen kotikaupungissaan ’s-Hertogenboschissa myös Madridin Pradossa. Jälkimmäisessä on esillä hänen tunnetuin teoksensa Maallisten ilojen puutarha (Himojen puutarha).

Triptyykin vasemmalla puolella on kuvattu Eedenin puutarha ja Eevan luominen. Siellä ollaan perin siivosti.

Keskiosassa esitetään ihmisiä himojensa pauloissa. Ihmishahmoja on sadoittain, kaikki alastomia. Taiteilija on yrittänyt keksiä kaikki mahdolliset hillittömyydet.

Oikealla puolella on sitten helvetti. Keskiaikaisen käsityksen mukaan sinne joutuu meistä suurin osa, sillä kilvoittelu maan päällä on sen verran vaativaa.

Mutta nykyihminen katsoo keskiosan hulinaa kiinnostuneena. Tekisi mieli mukaan.

Voisi kuvitella, että Bosch ajatteli samoin. Väritkin ovat niin heleät. Mutta Bosch eli uskonnollisessa ympäristössä ja oli itsekin hurskas. Maailmanloppuhan olisi ihan tuossa tuokiossa.

Vaikka keskiosan ihmisillä näyttää ensisilmäyksellä olevan hauskaa, huomaa tarkemmin katsoessaan, että kukaan ei hymyile eikä naura. He siellä ovat himojensa armoilla, rassut.

Ilmeisesti myös Boschin aikalaiset katsoivat keskiosan irstailua kauhuissaan ja häpeissään. He eivät olleet yhtä paatuneita kuin me. Me jaksamme jauhaa intohimosta.

Maalauksen yksityiskohdat ovat ehtymättömät. Boschin juhlavuoden kunniaksi voit tarkastella niitä kaikkia digitaalisella suurennuslasilla alla. Noin 40 niistä on myös selitetty.

Katso ja kauhistu. Toivottavasti synnintunto herää.