Lataaminen kestää jonkin aikaa.

Juttu näytetään, kun se on latautunut.

ISIS VASTAAN SINÄ

Tässä interaktiivisessa tarinassa johdat taistelua aikamme pelottavinta ääriryhmää vastaan.
Jussi Lehmusvesi
Tommi Nieminen
design Georgia Panagiotidou
vieritä
Nämä lapset ovat terroristijärjestö Isisin uhreja. Miljoonien muiden lailla he ovat paenneet äärimmäistä julmuutta harjoittavan järjestön mielivaltaa kotiseudultaan.
Sinun tehtäväsi on pysäyttää aikamme hirviöksi kutsutun järjestön eteneminen.
Oletko valmis?
Hyvä.
Tehtäväsi on valita annetuista vaihtoehdoista se, joka todennäköisimmin johtaa Isisin nujertamiseen. Tiedot perustuvat pääosin HS:n juttuun, jossa haastateltiin muun muassa Lähi-itä-tutkija Wladimir van Wilgenburgia, kuvajournalisti Niklas Meltiota, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllia ja strategiatutkija Antti Parosta.
Isisin hallitsemat alueet
Isisin valtimo on valtatie numero 47, jonka katkaiseminen heikentää järjestön voimaa merkittävästi. Muinaismuistojen tuhoaminen on kulttuurihistoriallinen katastrofi, mutta vailla suurta sotilaallista merkitystä. Abu Bakr al-Baghdadin kuollessa järjestö valitsisi uuden johtajan.
Isisin vahvin ase on kauhu. Vallatuissa kaupungeissa pienestäkin rikkeestä seuraa julkinen ruoskinta tai näyttävä teloitus esimerkiksi mestaamalla tai ristiinnaulitsemalla. Ihmisten jäseniä on amputoitu. Naisia raiskataan ja jaetaan sotasaaliiksi.
Paha järjestö siis?
Ehdottomasti.
Isisin on arvioitu olevan maailman rikkain terroristijärjestö, joka pyörittää miljardibisnestä. Eri lähteistä hankituilla rahoilla se ostaa aseita ja vaikutusvaltaa.
Öljy on ehdottomasti Isisin tärkein rahanlähde. Järjestö hankkii öljystä arviolta yli puolen miljardin tulot vuodessa. Huumetuotannolla tai ulkomaisilla lahjoituksilla on vain pieni osa varainhankinnassa. Muita tärkeitä rahalähteitä ovat maakaasu, kiristys, muinaisesinekauppa, sieppaukset ja verot.
Isis on digitaalisen ajan kasvatti, joka käyttää verkkoa muun muassa taistelijoiden värväämiseen viestien välittämiseen ja rahan pesemiseen. Pahimpien skenaarioiden mukaan Isis voisi tulevaisuudessa tehdä myös kyberiskuja yhteiskuntien kannalta kriittisiin kohteisiin, kuten ydinvoimaloihin.
Päävastuu kybersodassa on valtioiden tiedustelupalveluilla, mutta hakkeriryhmistä ainakin Anonymous, GhostSec ja CtrlSec ovat aloittaneet kybersodan Isisiä vastaan. Anonymous lupaa paljastaa keskeisiä verkkopropagandistit, tuhota Isisin verkkosivustoja ja sosiaalisen median tilejä ja tutkia rahaliikennettä.
Isisin vastainen pääliittouma on tähän mennessä pysynyt melko yhtenäisenä, vaikka siihen kuuluu Yhdysvaltain lisäksi niinkin erilaisia maita Ranska, Britannia, Turkki sekä Jordania, Saudi-Arabia, Qatar, Bahrain ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Omalla tahollaan toimii Venäjä yhdessä Iranin kanssa.
Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemasta on pystyttävä sopimaan. Tällä hetkellä Yhdysvallat haluaa kaataa sekä Isisin että Assadin, Venäjä ja Iran haluavat kaataa Isisin mutta pitää Assadin vallassa kumpikin omilla ehdoillaan. Saudi-Arabia puolestaan haluaa kaataa Assadin, mutta toimii ristiriitaisesti Isisin suhteen.
Näillä näkymin voitto vaatii vielä rajua sotilaallista voimannäyttöä.
Maahyökkäys lienee ainoa mahdollisuus, sillä miljoonien siviilien keskellä toimivaa terroristiverkostoa ei voi tuhota pommittamalla. Maahyökkäys Isisin hallitsemaan Mosuliin onkin mahdollinen jo kevään tai kesän aikana.
Vaan vielä on päätettävä Isisin sotilaat kohtaavien sotilaiden kansallisuudesta. He ovat niitä, jotka taistelevat kaupungeissa kortteli korttelilta.
Länsimaat tarvitsisivat moninkertaisen määrän kansainvälisiä joukkoja tekemään sen saman, jonka ulkovaltojen aseistamat kurdit voivat tehdä paikallistuntemuksensa ansiosta. Noin 50 suomalaisupseerin ryhmä kouluttaa parhaillaan kurdien peshmerga-joukkoja Isisin-vastaiseen sotaan Pohjois-Irakissa.
Ensimmäinen maataistelu on voitettu.
Sodan lisäksi on kuitenkin voitettava rauha.
Isisin jälkeen alueelle syntyy valtatyhjiö, jonka täyttäjää ei tiedä vielä kukaan.
Alueella on paljon kilpailevia ryhmiä, joiden valtataistelu voi johtaa uusiin sotiin.
Miljoonille pakolaisille hirmujärjestön tuhoaminen olisi kuitenkin hyvä uutinen.
Toisille takaisin lähteminen on jo ehkä myöhäistä.
Mutta suurin osa palaisi kotiin.
Aloittamaan uuden elämän.
Vai miten siinä kävi?
Katso onnistuitko.

Jussi Lehmusvesi
Tommi Nieminen
design Georgia Panagiotidou

Valokuvat REUTERS / Stringer

valokuvaajat Rodi Said
Ahmad Mousa
Abdalrhman Ismail
Azad Iashkari
Alaa Al-Marjani
Essam Al-Sudani
Kai Pfaffenbach
Susana Vera
Kevin Lamarque
Omar Sanadiki
Ahmed Jadallah
Thaier Al-Sudani
Lazlio Balogh
Mohammed Badra