Kohti uutta tuntematonta

Kolmannen Tuntematon sotilas -elokuvan kuvaukset alkavat pian. Kuka näyttelee kuolematonta Rokkaa? Entä nuhteetonta Koskelaa, epävarmaa Kariluotoa tai herkkää Hietasta?


Ilkka Malmberg, teksti

Ohjaaja Aku Louhimies on tehnyt valintansa. Tässä jutussa esiteltävät näyttelijät ovat pääosissa Tuntemattoman sotilaan kolmannessa elokuvaversiossa. Valinta ei ollut helppo. Suomalaiselle miesnäyttelijälle rooli Tuntemattomassa sotilaassa on iso tehtävä. Louhimies sanoo, että lopulta piti jättää pois tosi hyviä näyttelijöitä. ”Oli ihan hirveetä näin ohjaajallekin soittaa ja sanoa, että mä tykkään susta näyttelijänä, mutta mä en nyt valinnut sinua.” ”Se oli kuin bändin keräämistä. Jos toi on toi, niin tää olis tää.” Ei voinut olla kahta samantyyppistä. ”Samassa joukkueessa ei voi olla kahta Zlatan Ibrahimovićia.”

Sotaelokuvissa on vielä se vaikeus, että henkilöhahmot tuppaavat samoissa tamineissa menemään katsojalta sekaisin. Samanlaisia kypäräpäitä kaikki.

Katso tästä alta, keitä Tuntemattoman sotilaan näyttelijät olivat 1955, 1985. Sen jälkeen näet, kenet Aku Louhimies on valinnut vuonna 2017 ensi-iltaan tulevaan uuteen Tuntematon-elokuvaan.

Klikkamalla nuolta voit vaihtaa elokuvasta toiseen.

Koskela

1955 – Kosti Klemelä

Hämäläinen Koskela on melkein rasittavan nuhteeton, ”luonnon täysosuma”. Hän on romaanin sankari – rehti, luotettava, vakaa ja hiljainen. Hänestä näkee, että Väinö Linna oli lännenelokuvien ystävä.

Jaa kuva ystäville

1985 – Risto Tuorila

Vilho Koskela on John Wayne, Hollywood-hahmo, Strong Silent Type. Hänet on pantu asemaan, johon hän ei ole halunnut. Hän tekee vain sen, mistä kokee olevansa vastuussa. Hän on sankari mutta vastentahtoinen sankari.

Jaa kuva ystäville

2017 – Jussi Vatanen, 38

Jussi Vatasen kohdalla ilmaus ”tv:stä tuttu” pitää todella paikkansa. Harvassa ovat ne viime talvien lauantai-illat, kun häntä ei ole nähty ruudussa. Parhaillaan hän esiintyy Saturday Night Livessa, viime vuonna hän oli Kingissä, sitä ennen neljä kautta Putouksessa. Monen silmissä hänen tunnetuimpia hahmojaan ovatkin sketsihahmot Ansku ja Karim Z. Yskowicz. Valkokankaalla hänet on nähty muun muassa Napapiirin sankareissa. Vatanen on ehta Koskela: rehti ja vaatimaton mies, jonka julkikuva on puhdas. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Rokka

1955 – Reino Tolvanen

Kannakselainen Rokka on maaginen sankari. Hän ilmestyy romaaniin, kun mieliala alkaa laskea. Rokka on satuolento: kaikkitietävä ja kuolematon. Hän ampuu 52 venäläistä ja juttelee mukavia välissä. Myös verbaalisesti hän on ylivoimainen.

Jaa kuva ystäville

1985 – Paavo Liski

Sodan moraali ei häntä kiinnosta, eikä hän kumartele ketään. Rokasta tulee silti turvallinen olo, nuoret miehet kerääntyvät tämän isähahmon ympärille. Hänen hyvä tuulensa karkottaa pelon, ja lukijasta tulee Rokan kyljessä tärisevä Lampinen, joka täyttää lippaita.

Jaa kuva ystäville

2017 – Eero Aho, 48

Eero Aho on Suomen taitavimpia näyttelijöitä, joten hänen valintansa ei ole yllätys. Yllätys on se, että Aku Louhimies halusi Ahon Rokaksi eikä Lammioksi, sillä yleensä Aho haetaan elokuviin ja näyttämölle, kun kaivataan pahista tai elämäntuskaista keski-ikäistä. Aho on tehnyt Louhimiehen kanssa elokuvia aiemminkin, muun muassa rikosdraaman 8-pallo. Parhaillaan Aho näyttelee näyttelijää Kansallisteatterissa teoksessa Mahdolliset maailmat. Siinä keski-ikäinen roolihahmo etsii elämälleen tarkoitusta.Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Harva muistaa kaikkia Tuntemattoman sotilaan päähenkilöitä ja sitä, millaisina heidät esitetään Väinö Linnan romaanissa. Toisaalta monet osaavat teoksen repliikitkin sanasta sanaan – ja huomaavat heti poikkeamat. Uuden Tuntemattoman yleisö on laaja ja vaikeasti tyydytettävä.

Koossa on nyt yhdeksän roolia. Vielä on monta päättämättä. Tai Louhimies on ne jo päättänyt, mutta käytännön varmistukset ovat vielä tekemättä esimerkiksi Lehdon, Lammion, Riitaojan ja Määtän kohdalla. Majuri Sarastien ja lotta Kotilaisen esittäjätkin ovat vielä auki.

Avustajia tarvitaan paljon, jopa kolmetuhatta, ja heitä on etsitty elokuvaa rahoittavan Veikkauksen avulla.

”Arviolta 14 000 on jo ilmoittautunut. On rohkaisevaa, miten paljon vaivaa monet ovat nähneet ja lähettäneet itsestään kuvia ja videoita. Käymme ne kaikki läpi.”

Kariluoto

1955 – Matti Ranin

Vänrikki Kariluodon tuskailu ja epävarmuus kannattelee romaania Petroskoihin asti. Hän on nuori, innokas ja epävarma – sotakirjoista ja komedioista tuttu hahmo: idealisti, herraspentu, joka joutuu todellisuuden kanssa tekemisiin.

Jaa kuva ystäville

1985 – Pekka Ketonen

Linnan alkuperäinen Sotaromaani kertoo hänestä vielä enemmän kuin Tuntematon sotilas. Lopuksi Kariluoto uskoo kypsyneensä ja päässeensä selvyyteen, mutta siinä hän on väärässä. Hän kuolee ilman että elämän arvoitus selviää.

Jaa kuva ystäville

2017 – Johannes Holopainen, 28

Johannes Holopainen on nuoren teatterinäyttelijäpolven kovimpia nimiä, jonka voi nähdä nytkin kahdella näyttämöllä: Kansallisteatterin Nummisuutareissa ja Kom-teatterin Pasi was heressä. Hänen ensimmäinen merkittävä esiintymisensä oli Kansallisteatterin Homo!-musikaalissa vuonna 2011.

Holopainen on näytellyt myös elokuvissa, muun muassa räävittömässä Juoppohullun päiväkirjassa viime vuonna. Tuntematonkin on tuttu, sillä Holopaisella oli pikkurooli Radioteatterin kuunnelmassa pari vuotta sitten. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Hietanen

1955 – Heikki Savolainen

Varsinaissuomalainen Hietanen voisi hyvin olla koko romaanin päähenkilö. Hän on herkkä ja tunteellinen: kiihtyy ja ihastuu. Ja sanoo kaiken julki. Hietanen myös kehittyy ja muuttuu kirjan edetessä, toisin kuin monet muut.

Jaa kuva ystäville

1985 – Pirkka-Pekka Petelius

Romaanin kylmässä maailmassa Hietanen on konekiväärijoukkueen punaisena hehkuva sydän – tai pikemminkin kamiina. Se, että Linna tekee juuri Hietasen haavoittumisesta ja kuolemasta niin kauhean, kertoo siitä, että Linna on etsinyt lukijoissa kipeintä kohtaa.

Jaa kuva ystäville

2017 – Aku Hirviniemi, 32

Aku Hirviniemi on ilmetty Hietanen. Hän näyttelikin Hietasta myös Suomenlinnan kesäteatterissa 2007–2008. Suuri yleisö tuntee hänet tv:stä, etenkin Putouksesta, sekä elokuvista kuten Luokkakokous. Hän on tehnyt rinnalla koko ajan teatteria, parhaillaan Kansallisteatterissa Nummisuutareiden Eskona. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Louhimies on joutunut saman kysymyksen eteen kuin aikaisemmat Tuntemattoman ohjaajat: konekiväärikomppanian miehet olivat jatkosodan alkaessa 21-vuotiaita. Edvin Laineen näyttelijät olivat kokeneita keski-ikäisiä setiä, Rauni Mollbergilla suuri osa oli tuntemattomia nuoria kasvoja.

Louhimies valitsi siltä väliltä: noin kolmikymppisiä. ”Kun katselee valokuvia, sen ajan kaksikymmenvuotiaat näyttävät nykyajan kolmikymppisiltä. Ihmiset olivat aikaisemmin kuluneemman näköisiä.”

He olivat myös pieniä. Jatkosodan aikaan varusmiehen keskipituus oli 173 senttiä, nyt se on noin 180 senttiä. Sota-aikaan seitsemän prosenttia miehistä oli alle 160-senttisiä. Silloin miehet painoivat keskimäärin vain 68 kiloa, joka kolmas painoi alle 60 kiloa. Nyt kutsuntaan tulevien keskipaino on 77 kiloa.

Nykymiesten hartiat ovat leveämmät, rintakehä leveämpi ja syvempi, jalat pitemmät suhteessa muuhun ruumiiseen.

Kuvaavaa on, että silloisen sotilassaappaan yleisin kokonumero oli arviolta 40. Posket olivat kuopalla, hartiat kovasta työstä köyryssä. Joukossa oli paljon hinteliä ja alipainoisia. Vitamiineista ja proteiinista oli ollut pulaa.

Ei saa olla liian lihaksikkaita.

”Eivät nämä mitään pattiukkoja ole, pikemminkin maratoonariosastoa.”

Vanhala

1955 – Leo Riuttu

Hämäläisittäin puhuva Vanhala on mukana kirjan joka luvussa. Hän näkee kaiken ja varsinkin kuulee. Oikeastaan hän voisi olla koko tarinan kertoja – ja ne sotajutut olisivat hauskoja. Hän nauttii puheesta – puhumatta itse oikeastaan edes kokonaista lausetta.

Jaa kuva ystäville

1985 – Tero Niva

Mikään propaganda ja paatos eivät tehoa Vanhalaan, vaan ne pysähtyvät hänen hihitykseensä. Vanhala on empaattinen, ja hänestä pidetään kovasti. Hän on ryhmän tunnelmanluoja. Hän komppaa, häntä tarvitaan kuin basistia.

Jaa kuva ystäville

2017 – Hannes Suominen, 34

Hannes Suominen on suurelle yleisölle tuntematon, vaikka hänet on nähty elokuvissa Eila ja Tuulikaappimaa. Viime vuosina hän on näytellyt etenkin Helsingin kaupunginteatterissa. Jos Louhimies on uskollinen Väinö Linnalle, Suominen entisenä salolaisena joutuu kurssille Hämeen murretta opiskelemaan. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Rahikainen

1955 – Kaarlo Halttunen

Pohjoiskarjalainen Rahikainen on moderni hahmo, jolle muut ihmiset ovat olemassa vain häntä itseään varten. Hän on kylmä ja vailla kykyä empatiaan, Hietasen vastakohta.

Jaa kuva ystäville

1985 – Mika Mäkelä

Hän käy kauppaa ja varastaa, mutta hän ei ole vain hauska keksivaras ja lupsakka naistenmies vaan toimii Petroskoissa sutenöörinä ja pitää teinityttöä jalkavaimonaan. Naiset ovat hänelle kauppatavaraa. Sotaromaanissa hän on vielä paljon rivompi kuin Tuntemattomassa sotilaassa. Ne puheet olisivat sytyttäneet kirjasodan.

Jaa kuva ystäville

2017 – Andrei Alén, 34

Andrei Alén on uuden Tuntemattoman tuntemattomin kasvo. Alén on näytellyt Louhimiehen tv-sarjassa Rebellion, joka tehtiin Irlannin itsenäistymisen satavuotisjuhlaan. Lontoossa asuvalla Alénilla oli sivuosa Vares-elokuvassa Pimeyden tango. Suomessa on tunnetumpi isä, rallikuski Markku Alén. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Vaikka nykynäyttelijät ovatkin kovakuntoisia, Louhimies on pannut mukaan valitut kuntokuurille. Heiltä vaadittiin myös kenttäkelpoisuutta. Näyttelijöiden pitää nukkua teltassa.

”Suurin osa näyttelijöistähän taitaa olla sivareita ja ’hulluja’ eli palveluksesta vapautettuja.”

Jo joulukuussa pidettiin ensimmäinen kahden vuorokauden harjoitusleiri Santahaminassa. Vetäjänä oli Yhdysvalloissa Navy Seal -koulutuksessa ollut kommodori Markus Aarnio. Hän oli kehunut Louhimiehelle, että ryhmä oli poikkeuksellisen motivoitunut. Toinen leiri pidettiin talvella Vekaranjärvellä. Varsinkin joulukuussa oli märkää ja kylmää.

”Etenkin siviilipalvelusmiehet kiittivät koulutusta. Pitää osata käsitellä asetta – niin kuin jotain Suomi-konepistoolia – niin, että se näyttää luontevalta.”

Louhimies sanoo oppineensa tämän karvaasti Irlannissa, jossa hän oli viime vuonna kuvaamassa kapinasta kertovaa televisiosarjaa. Irlannissa ei ole asevelvollisuutta, eivätkä näyttelijät luonnostaan osanneet ampua aidon näköisesti.

Entä hampaat sitten? Ei kai välkkyviä hammasrivejä kuten Hollywoodin sotaleffoissa? Sota-aikaan nuorukaisilta puuttui hampaita, monella ei ollut ensimmäistäkään omaa hammasta.

”Ulkomailla on käytetty hammasproteeseja, joissa hampaat ovat vinossa. Me emme ota proteeseja mukaan, koska ne ovat metsässä ja taistelussa epäkäytännölliset. Aina voi värjätä.”

Entä murteet? Katsojat ovat niistä kovin tarkkoja. Puhuuko Rokka kannakselaisittain oikein, kuulostaako Hietasen lounaismurteen intonaatio aidolta?

Louhimies sanoo luottavansa näyttelijöiden ammattitaitoon. ”Eero Ahon (Rokan) äiti on Viipurista ja isä Haminasta, joten kyllä Eeronkin murre tarvittaessa aika lähelle Kannasta osuu.”

Kaikkia uuden Tuntemattoman sotilaan näyttelijöitä ei ole vielä valittu. Esimerkiksi Lammion, Lehdon, Riitaojan ja Määtän näyttelijät eivät ole varmistuneet.

Lahtinen

1955 – Veikko Sinisalo

Tampereen seudun murretta puhuva Lahtinen on kirjan kiinnostavimpia hahmoja, sillä hänellä on ristiriita. Hänen ei pitäisi olla ollenkaan tässä sodassa. Hän on kommunisti, vuoden 1918 perintöä, mutta hän on mukana – murisee ja marssii.

Jaa kuva ystäville

1985 – Pertti Koivula

Puoluekommunisti hän ei ole, ei kiilusilmä, vaan vuoden 1918 punikkien perintöä, nälän koulima. Mutta milloinkaan hän ei jätä täyttämättä velvollisuuttaan, tekee vielä enemmänkin – ja kuolee sen vuoksi. Hän on tarkka ja tunnollinen, vaikka yrittää kuinka viestiä toista.

Jaa kuva ystäville

2017 – Joonas Saartamo, 35

Joonas Saartamo on monipuolinen. Hänet on nähty mm. elokuvissa Menolippu Mombasaan, Juoppohullun päiväkirja ja Jättiläinen. Hän on tehnyt tv-sarjoja ja dubbauksia. Parhaillaan hän näyttelee Turun kaupunginteatterin Neljäntienristeyksessä. Saartamo näytteli Hietasta 2014 Radioteatterin dramatisoinnissa. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Honkajoki

1955 – Tarmo Manni

Huittisissa syntynyt Honkajoki on noin 30-vuotias reserviläinen, täydennysmies. Hän on narri, joka ilmestyy romaaniin loppupuolella – jotta kevyt ja raskas vuorottelisivat ja jotta raskas tuntuisi taas kevyen jälkeen oikein raskaalta.

Jaa kuva ystäville

1985 – Timo Virkki

Sota ja pitkästyminen synnyttävät tällaisia kummajaisia. Honkajoen vitsi on švejkmäinen yltiöisänmaallinen hyperkorrektius, mutta oikeasti hän on sodan suhteen aivan välinpitämätön. Kirjan lopussa pelleily kuitenkin päättyy ja ikiliikkujan osat palavat nuotiossa.

Jaa kuva ystäville

2017 – Juho Milonoff, 42

Juho Milonoffille Honkajoen veijarius on kuin luotu. Aiemmin hän on näytellyt Lahtista Ryhmäteatterin Tuntemattomassa kesällä 2007. Milonoff on Kom-teatterin johtaja, joka näyttelee koko ajan myös itse. Tv-katsojat muistavat hänet tai hänen äänensä Käenpesästä, Pasilasta ja Uutishuoneesta. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Susi

1955 – Kale Teuronen

Kannakselaisesta Sudesta emme saa paljon tietää. Hän on Rokan naapuri ja kaveri, yhtä vanha kuin Rokka ja perheellinen, siis muita vanhempi. Hiljaisen Suden tehtävä on kulkea Rokan rinnalla. Rokka pitää hänestä huolta.

Jaa kuva ystäville

1985 – Seppo Juusonen

Omaa tehtävää Sudella ei romaanissa ole, vaan hän on parivaljakon toinen puoli. Hän haavoittuu ja pääsee hengissä pois rintamalta tietenkin samaan aikaan kuin Rokka.

Jaa kuva ystäville

2017 – Arttu Kapulainen, 35

Arttu Kapulaisen tunnetuimmat työt ovat 1990-luvulta, jolloin hän teinitähtenä näytteli mm. lastenkotinuorta elokuvassa Tomas ja huumeteiniä elokuvassa Sairaan kaunis maailma. Sittemmin hänellä on ollut pienempiä elokuvarooleja muun muassa Häjyissä, ja hänet on nähty monilla teatterinäyttämöillä. Kuva: Juha Mustonen

Jaa kuva ystäville

Lopuksi Louhimies näyttää kännykältä kolmen minuutin koeotoksen. Siinä miehet hiihtelevät kevättalven kilossa, lumipuvussa ja valkeat huput päässä. Hupun alta näkyvät Ahon, siis Rokan, kasvot. Hän sihtailee konepistoolin takaa. Siinä taitaa olla se kuuluisa näre, jonka kohdalle onneton vihollinen kohta saapuu.

Kyllä Aho ihan tappajalta näyttää.

Haastattelupaikalle kahvilaan ilmestyy pipopäinen kaveri. Hän on tunnistanut Louhimiehen ja haluaa kysyä jotain Pahasta maasta.

”Etkö sä tee Tuntematonta sotilastakin? Onko siinä mukana myös se sairasauto? Entä onko kaksi tankkia vai yksi?”

”Ja kenet sä hei otat Rokaksi?”


>> Siirry klikkaamalla takaisin HS:n etusivulle

Ensi-ilta lokakuussa 2017

Kolmannen Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta on 27. lokakuuta 2017. Ensi-iltaa on aikaistettu: aiemmin se oli tarkoitus järjestää satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivänä.

Ensimmäiset testikuvaukset tehdään Vekaranjärvellä tänä viikonloppuna. Toden teolla elokuvanteko pääsee vauhtiin alkukesästä, ja kuvaukset jatkuvat koko kesän. Elokuvaa kuvataan myös syksyllä ja helmikuussa 2017. Kuvauspäiviä on noin 80.

Elokuvaa kuvataan Karjalan prikaatin lisäksi Kotkan ja Haminan seudulla, Pohjois-Karjalassa sekä Helsingissä.

Tuntemattoman sotilaan budjetti on yli seitsemän miljoonaa euroa, mikä tekee siitä kaikkien aikojen kalleimman suomenkielisen elokuvan. Samanaikaisesti kuvataan myös neliosainen tv-sarja, joka esitetään myöhemmin Ylellä.

Aku Louhimiehen elokuva perustuu Tuntematon sotilas -romaanin lisäksi vuonna 2000 julkaistuun Sotaromaaniin. Se on Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan alkuperäinen käsikirjoitusversio.

Sotaromaanissa on Tuntematonta sotilasta enemmän roisia puhetta ja sodanvastaista sanomaa.

Esimerkiksi Kariluodon hahmo on Sotaromaanissa keskeisempi kuin Tuntemattomassa.

Oikaisu 17.4. klo 13: Korjattu Matti Raninin kuva oikeaksi.


Ilkka Malmberg, Tuomas Kaseva , teksti
Jarmo Lundgren, Esa Mäkinen, verkkototeutus
Juha Mustonen, Suomen Filmiteollisuus SF OY, KAVI / Arctic-Filmi Oy, HS, kuvat