Game of Thrones – pysy kartalla

Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 17.7. Nytin erikoissivu näyttää Westerosin fantasiamaailman kartalla, missä tarinan päähenkilöt ovat seitsemännen kauden alussa. Lisäksi kerromme tiivistelmän keskeisistä tapahtumista.

Game of Thronesin juoni on kuuden kauden aikana ehtinyt käydä läpi monia käänteitä. Kymmenet henkilöt lukuisissa eri paikoissa ovat kietoutuneet moniin mutkikkaisiin juoniin.

Tällä Nytin erikoissivulla voit virkistää muistiasi ja katsoa kartalta, missä paikoissa ja millaisissa tilanteessa sarjan päähenkilöt nyt ovat.

Kartta on jaettu neljään osaan. Klikkaamalla tai koskettamalla paikan nimeä aukeaa kuvaus paikalla olevien henkilöiden tilanteista. Rullaamalla alas pääset seuraavaan karttaan.

Karttojen alla on tiivistelmä sarjan keskeisistä tapahtumista.

Varoitus - tämä sivu sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän asti tapahtunyt.

Talvi on tullut!

Westeros pohjoinen

Westerosin manner on jaettu Seitsemään kuningaskuntaan. Kuningaskuntien pohjoisena rajana on valtava Muuri. Pohjoinen on pinta-alaltaan suurin kuningaskunnista. Klikkaa paikannimiä nähdäksesi tietoa paikasta.

Westeros etelä

Suurin osa Westerosin kuningaskunnista sijaitsee etelässä. Seitsemän kuningaskunnan pääkaupunki on Kuninkaansatama.

Vapaat kaupungit

Vapaat kaupungit ovat itsenäisiä kaupunkivaltioita. Ne sijaitsevat Essosin suuren mantereen länsirannikolla. Westerosin ja niiden välissä on Kapeameri, jonka yli käydään paljon kauppaa.

Essos

Essosin mantereen keskellä on Lohikäärmeenlahti, entinen Orjakauppiaan lahti. Sen rannikolla on ikivanhoja suurkaupunkeja. Daenerys Targaryen vapautti orjat ja muutti paikan nimen.

Tiivistelmä sarjan tapahtumista tähän asti

Game of Thrones on fantasiatarina maailmasta, jossa vuodenajat kestävät vuosien ajan. Kun tarina alkaa, taikuus ja lohikäärmeet ovat olleet kauan kuolleita, eikä niihin juuri enää uskota. Sarjan edetessä yliluonnolliset voimat, taikuus ja lohikäärmeet palaavat maailmaan.

Game of Thronesin monisyisen tarinan voi nähdä ainakin kolmella tavalla.

Ennen kaikkea se on tarina suvuista, jotka taistelevat vallasta. Tämän vallan ytimessä on Westerosin mantereen Seitsemän kuningaskunnan hallitsijan Rautavaltaistuin. Game of Thrones tarkoittaa suomeksi valtaistuinpeliä.

Toisaalta se on tarina siitä, miten näiden eri sukujen pitäisi osata jättää keskinäiset riitansa taakseen, sillä pohjoisesta on tulossa kauhistuttava yliluonnollinen voima, joka uhkaa kaikkia yhtä lailla.

Kolmanneksi, tarinan ytimessä on kertomus siitä, miten Starkin suvun lapset selviytyvät ja kasvavat sotien ja juonittelujen keskellä. Sarjan alkaessa lapsia oli kuusi – Robb, äpärä Jon, Sansa, Arya, Brandon ja Rickon Stark. Robb ja Rickon ovat sittemmin kuolleet.

Tarina laajenee edetessään, mutta sen voi myös maantieteellisesti jakaa karkeasti kolmeen.

Taistelu Rautavaltaistuimesta käydään Westerosin mantereella.

Toiseksi, Westerosin pohjoisrajalla sijaitsee valtava Muuri, jossa käydään kamppailua pohjoisen voimia vastaan.

Kolmanneksi, itäisellä Essoksen mantereella nousee uusi kuningatar, joka haluaa palauttaa vanhan dynastian Rautavaltaistuimelle.

Viiden kuninkaan sota ja Rautavaltaistuin

Valtaistuinpeli lähtee käyntiin, kun kaksi perinteistä Westerosin mahtisukua, Starkit ja Lannisterit, ajautuvat sotaan keskenään.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun Ned Starkin poika Brandon ”Bran” Stark näki kuningatar Cersei Lannisterin harrastamassa seksiä kaksoisveljensä Jaime Lannisterin kanssa. Insestin paljastumisen välttämiseksi Jaime työnsi Branin ikkunasta alas. Mutta Bran jäi henkiin, rampautuneena. Hänen äitinsä Catelyn Stark syytti Lannistereita murhayrityksestä.

Syytös johti lopulta kuningas Robert Baratheonin murhaan ja Ned Starkin teloitukseen. Seurasi Viiden kuninkaan sota, joka repi Seitsemän kuningaskuntaa palasiksi.

Sotaa kävivät viisi kuningasta. Robertin poika Joffrey Baratheon, joka seurasi isäänsä Rautavaltaistuimella. Joffreyn kaksi setää Stannis Baratheon ja Renly Baratheon molemmat katsoivat kuolleen veljensä kruunun kuuluvan itselleen. Ned Starkin pojan Robb Starkin vasallit korottivat hänet Pohjoisen kuninkaaksi. Läntisellä merellä Balon Greyjoy kruunasi itsensä Rautasaarten kuninkaaksi.

Monien käänteiden jälkeen kaikki viisi kuningasta ovat kuolleet.

Stannis Baratheon murhasi heti sodan alettua veljensä Renlyn, apunaan neuvonantajansa, salaperäisen papittaren Melisandren taikavoimat.

Petolliset Freyt ja Boltonit murhasivat Robb Starkin ja tämän äidin Catelyn Starkin Punaisina häinä tunnetussa verilöylyssä, Lannisterien palkkaamina.

Kiitokseksi Boltonit saivat Starkien kotilinnoituksen Talvivaaran sekä pohjoisen itselleen.

Stannis Baratheon kuoli yrittäessään vallata Talvivaaraa itselleen. Hänet tappoi lopulta naissoturi Tarthin Brienne, kostoksi Renly Baratheonin murhasta.

Lannisterien liittolaiset Tyrellit vuorostaan juonittelivat Cersei Lannisterin pojan, julman kuningas Joffrey Baratheonin murhan.

Viimeisenä Balon Greyjoyn murhasi hänen veljensä Euron Greyjoy.

Cersei Lannister hallitsee nyt Seitsemää kuningaskuntaa. Hän murhasi viimeisetkin Kuninkaansatamassa olevat vihollisensa viime kauden lopussa. Cersei räjäytti kaupungin pääkirkon, Baelorin suurseptin, käyttämällä kaupunkiin piilotettuja elovalkeavarastoja.

Cersei kävi valtataistelua Tyrellin suvun kanssa. Sukua johtaa matriarkka Olenna Tyrell. Tyrellit olivat saaneet otteen vallasta naittamalla suvun tyttären Margaery Tyrellin ensin kuningas Joffrey Baratheonille ja sen jälkeen vielä tämän pikkuveljelle Tommen Baratheonille. Nyt kaikki Tyrellin perilliset ovat kuolleet.

Sodan runtelemassa Westerosissa nousi varpusten liike, kerjäläisveljeskunta. Cersein erehdys oli antaa heitä johtaneelle Ylivarpuselle valtaa ja aseita, tarkoituksenaan tuhota Tyrellit.

Cersein suunnitelma kääntyi häntä itseään vastaan. Ylivarpunen vangitsi Cersein syytettynä maanpetoksesta, insestistä ja kuningas Robert Baratheonin murhasta.

Cersei tuhosi vihollisensa ennen oikeudenkäyntiä. Hintana oli, että Cersein lapsista viimeinen, kuningas Tommen Baratheon, teki itsemurhan nähdessään mitä tapahtui.

Kuningatar Cersei Lannister on käytännössä julistanut sodan sekä Tyrellin että Martellin sukuja vastaan.

Cersei Lannister on aina luottanut kaksoisveljeensä ja rakastajaansa Jaime Lannisteriin. Sarjan alussa Jaime oli maailman parhaana miekkamiehenä tunnettu ylimielinen ritari. Pitkän vankeuden, kätensä menettämisen ja oikeamielisen Tarthin Briennen vaikutuksen kautta Jaimesta on kasvanut oikeudentuntoinen ja hyvä mies.

Tyrellin sukua auttoi juonittelussa valtaistuinpelin taitavin pelaaja Petyr ”Pikkusormi” Baelish. Hän on häikäilemätön mies, jonka kunnianhimo on pohjaton.

Lannisterien insestin lisäksi toinen Game of Thronesin tapahtumien käynnistäjä oli kuningas Robert Baratheonin lähimmän neuvonantajan Jon Arrynin kuolema.

Paljon myöhemmin paljastui, että Arrynin murha oli Baelishin juoni, jolla hän sai Starkit ja Lannisterit toistensa kimppuun ja lopulta sodan syttymään. Kun muut sotivat, Baelish lisäsi valtaansa käyttäen hyväkseen ympäröivää kaaosta.

Pikkusormella on ote Arrynin laakson nimelliseen hallitsijaan, heiveröiseen Robin Arryniin. Hänellä on myös ote Sansa Starkiin, jonka äitiä Catelyn Starkia hän rakasti.

Baelish juonitteli Sansa Starkin avioliittoon hirviömäisen Ramsay Boltonin kanssa.

Sansa Stark joutui ensin kärsimään kuningas Joffreyn käsissä, sitten Ramsayn käsissä. Sansa sai kostonsa ja tappoi Ramsayn. Nyt hän on Talvivaarassa Jon Nietoksen rinnalla ja Baelish yrittää juonia eripuraa heidän välilleen.

Muuri ja uhka pohjoisesta

Toinen keskeinen tarina on tapahtunut Muurilla ja sen päähenkilö on ollut Jon Nietos. Muuri on satojen kilometrien mittainen ja satoja metrejä korkea jäävalli, joka pystytettiin tuhansia vuosia sitten. Muuria vartioi Yövartio. Se on tuhansia vuosia sotinut käytännössä vain villejä, Muurin pohjoispuolella asuvia ihmisiä, vastaan. Alkuperäinen, todellinen uhka, jota vastaan Muuri rakennettiin ja Yövartio perustettiin Muuria vartioimaan kahdeksan tuhatta vuotta sitten, on unohtunut. Alkuperäinen uhka olivat salaperäiset, yliluonnollisia voimia omaavat valkeat kulkijat, jotka herättävät tappamansa uhrit eloon eräänlaisina zombeina, jotka liittyvät kulkijoiden johtamaan kuolleiden armeijaan. Yövartion miehille villit ovat nyt todellinen vihollinen. Sarjan ensimmäisen jakson ensimmäisessä kohtauksessa nähdään, että valkeat kulkijat ovat palanneet.

Ned Starkin äpäräpoika Jon Nietos – äpärät nimetään Westerosissa sukunimellä, joka kuvaa synnyinseudun luontoa – lähti Muurille ja liittyi Yövartioon.

Jon näki, että valkeat kulkijat ovat taas heränneet ja että niitä johtaa salaperäinen Yön kuningas. Hän ymmärsi, että villit eivät ole todellinen uhka, vaan mahdollinen liittolainen. Jon äänestettiin Yövartion komentajaksi, mutta vartion miehet murhasivat hänet. Jonin lopullinen anteeksiantamaton rikos monien ”veljien” silmissä oli, että hän johti Yövartion miehiä kuolemaan villien takia, kuolleiden armeijan käsissä. Jon halusi pelastaa villit.

Jonista tuli sarjan eräänlainen messias, kun hänet sitten herätettiin kuolleista. Hänet herätti Melisandre, papitar joka palvelee Valon herraksi kutsumaansa jumalaa. Melisandre etsii sarjan pelastajahahmoa. Hän palveli ensin Stannisia ja luuli tätä pelastajaksi, mutta hänen näkynsä osoittautuivat vääriksi. Jon karkoitti Melisandren pohjoisesta sen jälkeen, kun paljastui että Melisandre oli polttomurhannut Stannisin tyttären sotaonnen vuoksi. Onnen, jota ei siis koskaan tullut.

Toinen Valon herran pappi, Myrin Thoros, kertoi herättäneensä ritari Beric Dondarrionin henkiin jopa kuusi kertaa. Thoros ja Beric taistelevat Viirittömässä veljeskunnassa, joka suojelee Westerosin tavallista kansaa sodan jäljiltä vaeltelevilta ryöväreiltä ja murhaajilta.

Jon jätti Yövartion ja valtasi Talvivaaran Boltoneilta takaisin Starkeille, apunaan villit ja Laakson ritarit. Talvivaaraan on palannut myös toinen Starkin lapsista, Sansa Stark.

Nyt Jon kokoaa joukkoja taisteluun Yön kuningasta vastaan.

Jonin ystävä Yövartiossa Sam Tarly lähti Muurin takaa pelastamansa Neilikan ja tämän pojan kanssa Vanhakaupunkiin, Kastelliin. Westerosin eteläisimmällä rannalla sijaitsevassa Kastellissa kaikki Mestarit ovat saaneet koulutuksensa. Mestarit ovat kirjanoppineita ja parantajia, eräänlaisia tietäjiä.

Meille katsojille on paljastunut, että Jon ei ole Ned Starkin äpärä, vaan Nedin siskon Lyanna Starkin poika, jonka isä on Rhaegar Targaryen. Targaryenit olivat vuosisatojen ajan Westerosin hallitsijoita. Jon ei itse tiedä salaisuuttaan, jonka Ned halusi piilottaa Jonin suojelemiseksi.

Salaisuuden tietää kolmas Starkin lapsista, Bran Stark. Juuri hänet Jaime Lannister työnsi ikkunasta, mikä rampautti Branin. Muurin takana pohjoisessa Branista on tullut Kolmisilmäinen korppi, eräänlainen näkijä ja shamaani. Hänen voimansa ovat yhteydessä salaperäisiin lumopuihin, joiden lehdoissa Westerosin ensimmäiset ihmiset palvoivat jumaliaan.

Branilla on taito mennä eläinten ja jopa ihmisten mieliin, ja halutessaan ohjata näitä. Lisäksi hänellä on selvänäköisyyden kyky, kyky nähdä näkyjä menneestä ja tulevasta. Hän näki muun muassa totuuden Jonin syntyperästä. Branin kyvyt ovat sarjassa ainutlaatuiset.

Bran Starkin lisäksi toinenkin Starkin lapsi on ollut kaukana kotoaan erikoisessa koulutuksessa. Arya Stark pakeni sukunsa murhaa Kuninkaansatamasta. Hän matkusti pitkään Sandor ”Hurtta” Cleganen kanssa, joka palveli ennen Lannistereita. Nyt Hurtta matkustaa Viirittömän veljeskunnan kanssa.

Salaperäinen Jaqen H’ghar näytti Aryalle tien Kasvottomaksi, vertaansa vailla olevaksi salamurhaajaksi. Arya päätyi koulutukseen Essoksen mantereelle, Braavosiin.

Arya, taitava salamurhaaja, on nyt palannut Westerosiin. Palattuaan hän ensimmäisenä kosti veljensä Robbin ja äitinsä Catelynin ja tappoi Walder Freyn, joka järjesti Punaiset häät.

Braavosissa sijaitsee myös Rautapankki, joka on lainannut rahaa ensin Lannistereille ja sen jälkeen Stannis Baratheonille.

Stannis on kuollut, eikä hän pysty enää velkaansa maksamaan. Lannisterien velat ovat maksamatta, ja heidän kultakaivokset lännessä ovat tyrehtyneet.

Rautapankki tunnetaan siitä, että se ei koskaan jätä velkojaan perimättä.

Daenerys Targaryen

Kolmas keskeinen tarina kertoo myös hyvin ainutlaatuisesta henkilöstä. Daenerys Targaryen on viimeinen jälkeläinen Targaryenin dynastiasta, joka hallitsi Westerosia kolmesataa vuotta ennen Robert Baratheonin johtamaa kapinaa. Daenerysin tarina on tapahtunut itäisellä Essoksen mantereella.

Sarjan alussa Daenerysin veli antoi hänet lahjaksi hevosbarbaarihallitsijalle, maksuksi armeijasta.

Daenerys on kasvanut nuoresta vaimosta kuningattareksi, jolla on nyt valtava armeija, laivasto ja ennen kaikkea kolme lohikäärmettä. Ne ovat tiettävästi ainoat lohikäärmeet sarjan maailmassa.

Ennen lohikäärmeitä oli valtavasti. Lohikäärmeet olivat se voima, jolla Targaryenit valtasivat Westerosin. Targaryenit olivat vain yksi vanhassa Valyriassa eläneistä suvuista. Valyria oli Game of Thronesin maailman eräänlainen myyttinen Atlantis. Se tuhoutui katastrofissa, jonka tarkkaa syytä ei tiedetä. Vain Targaryenit selvisivät, koska he olivat paenneet Westerosiin. Pian sen jälkeen he yhdistivät Westerosin Seitsemän kuningaskuntaa valtansa alle ja perustivat dynastiansa. Vallan merkiksi Rautavaltaistuin sulatettiin vihollisten miekoista lohikäärmeen tulella.

Daenerys Targaryen on nyt tulossa ottamaan Rautavaltaistuimen itselleen. Daenerys on käytännössä lopettanut orjuuden suuressa osassa Essoksen mannerta. Hän näkee itsensä vapauttajana, moni muu näkee hänet valloittajana. Targaryenin sukurutsaista huonetta on aina varjostanut mielipuolisuuden uhka. Daenerysin isää kutsuttiin ”Hulluksi kuninkaaksi”. Jaime Lannister tappoi tämän kuninkaan, vaikka oli vannonut vartioivansa häntä. Jaime teki sen, koska kuningas uhkasi tappaa kaikki pääkaupungin asukkaat elovalkealla. Samalla, jota Cersei Lannister käytti tuhoamaan vihollisensa.

Daenerysin läheisin liittolainen on Tyrion Lannister, Cersein ja Jaimen älykäs veli. Tyrion on kääpiö, eikä hänen sukunsa ole koskaan hyväksynyt häntä, lukuunottamatta Jaime-veljeä. Tyrion murhasi isänsä Tywin Lannisterin ja pakeni itään, mukanaan vakoojamestari Varys. Myös Varys on nyt Daenerysin tukena.

Westerosissa Daenerysin liittolaisia ovat Tyrellit ja Martellit, molemmat Lannisterien vihollisia. Martellien suvun hallitsema Dornen valtakunta Westerosin eteläisimmässä kärjessä on tunnettu sotilaallisesta voimastaan. Dornea hallitsi pitkään rauhantahtoinen Doran Martell. Hänen veljensä Oberyn Martellin kuoltua julmasti Oberynin rakastajatar Ellaria Hieta ja Oberynin kolme tytärtä tekivät vallankaappauksen. He murhasivat sekä Doran Martellin että tämän pojan Trystane Martellin.

Viimeiset Daenerysin liittolaisista ovat Yara ja Theon Greyjoy. He ovat edesmenneen Balon Greyjoyn lapsia. Balon Greyjoy kävi vuosia sitten epäonnistuneen kapinan, minkä seurauksena hänen poikansa Theon päätyi Ned Starkin pakkosuojatiksi. Theon kääntyi Starkeja vastaan, mutta päätyi sadistisen Ramsay Boltonin vangiksi. Ramsay kidutti ja aivopesi Theonin. Vasta Sansa Stark lopulta sai Theonin löytämään jälleen oman itsensä.

Theon ja Yara liittoutuivat Daenerysin kanssa ennen kaikkea puolustautuakseen julmaa mielipuolista setäänsä Euron Greyjoyta vastaan.

Euron Greyjoy on tulossa.

Valtaistuinpelin asetelma

Westeros on jakautunut nyt kolmeen osaan. Lähes koko pohjoinen seisoo Pohjoisen kuninkaan Jonin takana. Idässä Laakso, joka on Baelishin käsissä, on osa samaa liittoutumaa. Edessä on kuitenkin vähintään erimielisyyksiä lukuisten lordien ja Muurin takaa tulleiden villien kesken.

Westerosin keskiosassa, itärannikolla, sijaitsee pääkaupunki Kuninkaansatama. Siellä hallitsee Cersei Lannister. Lannisterien omat maat sijaitsevat lännessä. Näiden välissä sijaitsevat Jokimaat ovat myös virallisesti Lannisterien hallussa.

Etelässä Martellit ja Tyrellit liittoutuivat Daenerys Targaryenin kanssa. Daenerys liittoutui jo aiemmin osan Greyjoyn suvusta kanssa.

Olemme jo nähneet viiden kuninkaan sodan. Seuraavaksi on edessä kahden kuningattaren sota. Kuningas Jon sen sijaan valmistautuu jo viimeiseen sotaan Yön kuningasta ja kuolleiden armeijaa vastaan.

Sarjan alussa päähenkilöt olivat yhdessä muutamassa paikassa. Kuuden vuoden ja kuudenkymmenen jakson aikana he ovat vaeltaneet ympäri maailmaa, mukaan on tullut valtavasti lisää henkilöitä ja moni on kuollut matkan varrella.

Vielä elossaolevat sarjan päähenkilöt ovat nyt kaikki taas kokoontumassa yhteen, Westerosiin, jossa edessä on lopullinen taistelu.

Se käydään jäljellä olevien kolmentoista jakson aikana.


Jussi Ahlroth, teksti ja suunnittelu
Kimmo Taskinen, grafiikka
Olavi Koistinen, toteutus
Jarmo Lundgren, koostaminen