”En surrut vaimoa yhtä paljon kuin koiraa” – Koe lemmikkikrematoriossa vuodatetut kyyneleet ja palava suru

Monelle eläimen kuolema satuttaa enemmän kuin omaisen menetys. Sen tietää Ilpo Hämäläinen, joka on saattanut viimeiselle matkalle tuhansia lemmikeitä. Videolla valta on katsojalla: Voit itse valita mistä osuuksista haluat lukea lisätietoa uudenlaisessa juttukokonaisuudessa.

Surukodissa odotti murtunut mies, joka oli juonut. Juonut niin paljon, että hän ei pystynyt kantamaan vainajaa pois. ”Hän sanoi, että vuosi sitten kuoli vaimo, mutta ei hän surrut sitä yhtä paljon kuin tätä koiraa”, muistelee lemmikkikrematorion omistaja Ilpo Hämäläinen HS:n interaktiivisella videolla.
Hämäläinen tarttui tanskandoggiin, siirsi sen autoonsa ja kuljetti Mäntsälään.
Siellä ihmisen paras ystävä muuttui tuhkaksi tuhannessa asteessa.

Tämä on yksi tuhansista tarinoista, jotka lemmikkikrematorion omistaja on kohdannut viimeisen 20 vuoden aikana. Näitä tarinoita kuullaan lisää interaktiivisella videolla.
Videon aikana voit painaa nuoli-ikoneja, joista avautuu lisätietoa krematoriosta, lemmikkien tuhkauksesta ja koskettavasta lemmikkilehdosta.
Mobiililaitteilla interaktiivisen videon elementit voi avata koskettamalla nuoli-ikonia. Lisäelementti suljetaan painamalla ruksia, jonka jälkeen tarina etenee videolla.

Hämäläinen on lemmikkikrematorion omistajana nähnyt, kuinka suhtautuminen lemmikkeihin on muuttunut.
Eläimistä on tullut perheenjäseniä, jotka tuodaan krematorioon kukkien ja muistokirjeiden kera.
”On omaisia, jotka ovat hyvin masentuneita. Se on se vaikein osa: yrittää lohduttaa”, Hämäläinen kuvailee ammattiaan videolla.
”Erityisen vaikeaa luopuminen on lapsettomille pariskunnille, koska lemmikki edustaa lasta siinä perheessä.”

Interaktiivinen video nähtiin myös HS:n Mustassa laatikossa, jossa videokuvaaja Janne Järvinen kertoi kuvauspäivistä lemmikkilehdossa. Jutun syntytarinan voit katsoa täältä

HS.fi:ssä julkaistaan kevään mittaan lisää mullistavia interaktiivisia videoita. Uudenlaisessa juttukonseptissa nähdään tulevina viikkoina, kuinka nouseva rocktähti kamppailee mielenterveysongelmiensa kanssa ja miten alanvaihdosta haaveileva drag queen esiintyy bingoemäntänä.


Tuomo Väliaho, toimittaja
Janne Järvinen ja Terhi Liimu, kuvaus
Janne Järvinen, leikkaus
Boris Stefanov, grafiikka
Tuomo Väliaho ja Jarmo Lundgren, tekninen suunnittelu
Jarmo Lundgren ja Timo Myllymäki, ohjelmointi