16.10. on Euroopan elvytyspäivä.
Se korostaa ensiapu- ja elvytystaitojen merkitystä.

Elvytyksellä tarkoitetaan toimenpiteitä, joita sinun pitää tehdä elottomalle ihmiselle, jotta hän virkoaisi.

Painelu-puhalluselvytyksen tarkoituksena on ylläpitää elottoman ihmisen verenkiertoa ja hapensaantia ambulanssin saapumiseen saakka.

Aseta autettava ihminen selälleen ja selvitä, hengittääkö hän normaalisti. Avaa hengitystiet, eli kohota autettavan päätä leuasta ylöspäin. Tunnustele omalla poskellasi autettavan hengitystä ja katso, että hänen rintakehänsä liikkuu.

Jos autettava ihminen ei hengitä normaalisti, aloita paineluelvytys. Aseta kätesi keskelle autettavan rintalastaa niin, että kätesi ovat päällekkäin ja lukitse kyynärvartesi. Paina alemman kätesi kämmenen alaosalla autettavan rintalastaa.

Paina rintalastaa kohtisuoraan alas päin 30 kertaa. Rintalastaa pitää painaa noin sata kertaa minuutissa.

Mikäli elvytät lasta, sinun pitää aloittaa viidellä puhalluksella hengitysteihin. Lapsen elottomuus johtuu usein hapenpuutteesta. Aikuisen elvytys on aloitettava rintalastaa painelemalla, koska elottomuuden syy on usein sairauskohtaus.

Kun olet painanut rintalastaa 30 kertaa, sinun pitää puhaltaa autettavan suuhun kaksi kertaa. Avaa autettavan ihmisen hengitystiet ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Peitä suullasi autettavan suu ja puhalla rauhallisesti kaksi kertaa. Sen seurauksena autettavan ihmisen rintakehä nousee.

Paina rintalastaa taas 30 kertaa ja puhalla autettavan suuhun uudelleen kaksi kertaa. Toista 30 painalluksen ja kahden puhalluksen rytmiä, kunnes autettava ihminen virkoaa tai ambulanssi ja ensihoito ottaa vastuu.

Seuraavaksi pääset harjoittelemaan pelin avulla, millä tavalla painelu-puhalluselvytystä pitäisi antaa.

30

2

Grafiikka: Boris Stefanov, Koodi: Timo Myllymäki, Teksti: Tuomas Kokko

Julkaistu 16.10.2018