Bulimiaa, anoreksiaa ja pään sisäisiä ääniä – Maria Mattila taistelee mieltänsä vastaan muuttumalla rajuksi rocktähdeksi

Kitaristi Maria Mattila muuttaa itsensä utopiakuvakseen, Mara Ballsiksi, taltuttaakseen mielenterveyden oireensa.

”Ekan kerran päädyin mielisairaalaan 15-vuotiaana anoreksian takia...ja kaksi vuotta myöhemmin samalle osastolle bulimian takia. Eli ääripäästä toiseen.”

Näin rohkeasti puhuu yksi nousevista suomalaisista rock-artisteista, Maria Mattila. Yleisö tuntee paremmin hänen alter egonsa, villin lavaesiintyjän Mara Ballsin, jonka psykedeelinen rock iskee kuulijoiden tärykalvoihin.

”Mitä kovemmalla ja rujommalla soundilla mä soitan, sitä varmemmin ei-toivotut äänet hiljenee”, Mattila kertoo avoimesti HS:n interaktiivisella videolla.

Mattila kuulee ääniä, jotka pahimmillaan haluavat satuttaa häntä. Hänelle Mara on utopia, jonka avulla yleisön ei tarvitse alistua esiintyjän todelliselle hauraudelle ja peloille.

”Kirkasotsaisesti nuorempana julistin olevani absolutisti, seuraavassa hetkessä oon ryypännyt itseni myllyhoitoon.”

Itseoppinut kitaristi on selvinnyt esiintyväksi ja levyttäväksi muusikoksi rankan tien kautta. Mattila kärsi myös esiintymiskammosta, jonka hän voitti keksimällä alter egon. Räväkkä Mara Balls esiintyy mikroshortseissa ja korkeissa koroissa, vaikka hänen todelliselle minälleen voi olla vaikeaa jo kotoa lähtö.

”Aamupäivällä mä psyykkaan puoli tuntia, että mä pääsen kämpiltä pihalle. Illalla mä oon lavalla”.

HS seuraa interaktiivisella videolla Mattilan elämää treenikämpällä, keikalla ja taidetilassa, jossa hän maalaa ite-taidetta.

HS.fi:ssä julkaistaan kevään mittaan useita mullistavia interaktiivisia videototeutuksia. Videon aikana ruutuun tulevat elementit voi avata koskettamalla nuoli-ikonia tai avautuvaa otsikkoa. Tuolloin esiin tulee tarinaa täydentäviä lisätietoja, jonka ajaksi videon katselu pysähtyy.

Lisäelementti suljetaan painamalla ruksia, jonka jälkeen tarina etenee videolla.

Aiemmissa osissa on tavattu monsteriauton kuljettaja, jonka esityksessä tapahtunut onnettomuus vei seitsemän ihmistä sairaalaan. Monsterimies -videon voit katsoa täältä.

Vierailimme myös lemmikkieläinten krematoriossa, jonka omistaja Ilpo Hämäläinen tietää, että eläimen kuolema voi koskettaa enemmän kuin puolison menettäminen. Viimeinen palvelus -videon voit katsoa täältä.

Uransa lopettamisesta haaveilevan drag queenin tarinan näet puolestaan täältä.


Tuomo Väliaho, toimittaja
Janne Järvinen ja Terhi Liimu, kuvaus
Janne Järvinen, leikkaus
Boris Stefanov, grafiikka
Tuomo Väliaho ja Jarmo Lundgren, tekninen suunnittelu
Timo Myllymäki, ohjelmointi