Oodi Suomen kansalleHelsingin uusi keskustakirjasto Oodi avataan joulukuun alussa. HS:n virtuaalinen opaskierros vie lukijat Oodin työmaalle ja näyttää videoin, valokuvin ja havainnekuvin, millainen kirjastosta on tulossa.

Oodin ovat suunnitelleet Ala-arkkitehtitoimiston Juho Grönholm (vas.), Antti Nousjoki ja Samuli Woolston, jotka voittivat kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun vuonna 2013 yhdessä Janne Teräsvirran kanssa.

Töölönlahden alue on pääkaupungin paraatipaikka. Finlandia-talo, Eduskuntatalo, Musiikkitalo, Kiasma ja Sanomatalo ovat monumentaalisia rakennuksia, jotka on rakennettu eri aikoina. Ne ovat hyvin erilaisia keskenään.

Keskustakirjasto Oodi nousee Töölönlahden viimeiselle vapaalle tontille. Kirjasto on ilmainen ja kaikille avoin. Myös arkkitehtuurin pitää ilmaista tätä tarkoitusta. Oodi haluaa olla lämmin ja pehmeä rakennus, joka kutsuu ihmiset sisäänsä puisen lipan alta.

Töölönlahden arkkitehtuurista on käyty kiihkeitä keskusteluita. Kovimmat kiistat aiheutti vuonna 1998 valmistunut nykytaiteen museo Kiasma, joka leikki rohkeasti muodolla. Vuonna 2011 valmistunut Musiikkitalo oli puolestaan eräänlainen vastareaktio Kiasmalle. Musiikkitalo on vaatimattomuuttaan korostavaa anonyymia arkkitehtuuria.

timantti
TILAAJILLE

Haluatko lukea koko artikkelin?

Lue 2 viikkoa maksutta Olen jo tilaaja