Hongkong kaaoksessa

Helsingin Sanomien valokuvaaja Kalle Koponen seurasi Hongkongin mielenosoituksia paikan päällä sunnuntaina ja maanantaina. Kuvista välittyy uhkaava ja arvaamaton tunnelma, joka vallitsi, kun poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen rajusti.

Poliisi on yrittänyt taltuttaa mielenosoittajia esimerkiksi käyttämällä kyynelkaasua. Mielenosoittajat suojautuivat kaasupilveltä saateenvarjojen ja kertakäyttöisten sadetakkien avulla sunnuntaina Hongkongin polyteknisen yliopiston alueella, josta on muodostunut mielenosoitusten keskipiste.

Poliisi käytti sunnuntaina yliopiston alueella myös vesitykkiä, jota kohti mielenosoittajat heittivät polttopulloja.

Mielenosoituksia on ollut muissakin kaupungin yliopistoissa, joista useat ovat päättäneet lukukautensa mellakoiden takia. Sosiologian opiskelijan Heini Laakson, 26, on pakko keskeyttää vaihto-opiskeluvuosi Hong Kongin kiinalaisessa yliopistossa, kun syyslukukausi keskeytettiin. Yliopiston kampus oli sunnuntaina tyhjä ja hiljainen.

Poliisin voimakkaat taskulamput valaisivat mielenosoittajia sunnuntaina polyteknisen yliopiston kampuksella. Poliisi eristi yliopiston ja osapuolet ottivat yhteen rajusti.

Uutistoimistojen mukaan mielenosoittajat sytyttivät yöllä yliopiston portilla suuria tulipaloja ja vetäytyivät sen jälkeen kampuksen sisäpuolelle. Tätä ennen poliisi oli uhannut voivansa ampua kovilla, jos mielenosoittajat käyttävät tappavia aseita.

Vapaaehtoinen työntekijä antoi ensiapua mielenosoittajalle sunnuntaina.

Mielenosoittajat linnoittautuivat viikonloppuna kävelysillan vieressä olevan polyteknisen yliopiston kampukselle ja pitivät sitä hallussaan.

Mielenosoittajat käyttivät sunnuntaina aseenaan polttopulloja, joita he varastoivat pahvilaatikoihin.

Mielenosoittajat ampuvat sunnuntaina suurella ritsalla kiviä poliisia kohti.

”Täällä on vähän outo, arvaamaton tunnelma”, Helsingin Sanomien Kiinan-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari kuvaili sunnuntaina ilmapiiriä polyteknisen yliopiston kampuksella.

Hongkongin mielenosoitukset muuttuivat viime viikolla yhä väkivaltaisemmiksi. Maanantai-iltana kasvonsa peittäneiden mielenosoittajien ihmisketju kuljetti polttopulloja etulinjaan, jossa olivat vastakkain poliisien ja mielenosoittajien rintamat.

Palomiehet sammuttivat jauhesammuttimella tuleen syttynyttä sähkökaappia maanantaina.

Mielenosoittajat ovat käyttäneet aseenaan myös tiiliskiviä. He ovat sekä heitelleet niitä että rakentaneet tiilistä muureja ja asettaneet niitä teille estämään esimerkiksi poliisin pääsyä yliopistolle.

Hongkongin kaduilla oli maanantai-iltana liikkeellä jälleen kymmeniätuhansia mielenosoittajia.

Mielenosoittajat repivät maanantaina Hongkongin kaduilla irti katukiviä ja levittivät niitä kaduille, jotta autot eivät pääsisi ajamaan kunnolla.

Valtaosa mielenosoittajista oli peittänyt kasvonsa maanantaina. Tunnelma oli jännittynyt, ja mielenosoittajat juoksivat kadulla edestakaisin. Kaduilla oli maanantaina myös paljon tavallisia ihmisiä osoittamassa tukeaan mustapaitaisille protestoijille.

Honkongin korkein oikeus teki maanantaina päätöksen, jonka mukaan lokakuussa mielenosoittajille määrätty naamioitumiskielto on perustuslain vastainen. Päätöstä pidettiin symbolisena mutta myös tärkeänä merkkinä siitä, miten erityishallintoalue suhtautuu mielenosoittajien oikeuksiin.

Kalle Koponen, kuvat

Juha-Pekka Laitinen ja Maria Lähteenmäki, kuvatoimittaminen

Sonia El Kamel, kuvatekstit