Kuninkaallinen vauvaonni

Meghanin ja Harryn vauva liittyy nyt kuninkaallisten vauvojen kaartiin

Kaiverrus esittää kuningatar Viktoriaa ja hänen seitsemättä lastaan eli vuonna 1850 syntynyttä Arthur Williamia. Viktoria ja hänen Albert-prinssipuolisonsa saivat yhdeksän lasta. Viktoria nautti naimakauppojen suunnittelusta: hän naitti lapsensa eurooppalaisiin hoveihin ja vahvisti näin Britannian ulkosuhteita.

Kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin toinen lapsi oli odotettu poika. Vuonna 1841 syntynyt prinssi nimettiin saksalaisen isänsä mukaan Albertiksi. Kruununprinssin imettäjälle maksettiin kaksinkertaisesti se määrä kuin mitä isosiskon imettäjälle. Äitinsä kuoltua vuonna 1901 prinssistä tuli kuningas Edward VII.

Kööpenhaminassa kasvanut prinsessa Alexandra heijaa sylissään vuonna 1865 syntynyttä toista poikaansa eli prinssi Yrjöä (George). Pikkuprinssistä tulee – isoveljensä ja isänsä kuoltua – Britannian kuningas Yrjö V vuonna 1910. Valtakautta varjostaa muun muassa ensimmäinen maailmansota. Sukulaiset Saksassa ja Venäjällä syöstään valtaistuimelta.

Veljekset kuin ilvekset. Vasemmalla vaunuissa lepää prinssi Albert (s. 1895), josta tulee myöhemmin kuningas Yrjö VI ja nykyisen kuningattaren Elisabet II:n isä. Oikealla on isoveli prinssi Edward (s. 1894) , jota kutsuttiin Davidiksi. Davidista tuli hetkeksi kuningas Edward VIII, mutta hän luopui kruunustaan, jotta saisi mennä naimisiin amerikkalaisen Wallis Simpsonin kanssa.

Nykyinen kuningatar Elisabet vauvana kastemekossaan Elisabet-äitinsä eli Yorkin herttuattaren käsivarsilla vuonna 1926. Vieressä Albert-isä eli Yorkin herttua. Herttuaparista ei pitänyt tulla koskaan hallitsijaparia – eikä Elisabet-vauvasta kruununperijää. Siksi pikkutytön alkutaivalta eivät varjostaneet sen enempää odotukset kuin paineetkaan.

Prinsessa Elisabet esikoisensa eli prinssi Charlesin kanssa joulukuussa 1948. Elisabet oli nainut edellisvuonna Kreikan ja Tanskan prinssin Philipin, johon prinsessa oli rakastunut jo teinityttönä. Kuningas Yrjö VI:n kuoltua vuonna 1952 Elisabetistä tuli kuningatar, ja Charlesista kruununprinssi.

Prinssi Charlesin ristiäiskuva kummeineen ja heidän edustajineen joulukuussa 1948. Edessä istumassa vasemmalta lukien Milford Havenin leskimarkiisitar, prinsessa Elisabet sylissään prinssi Charles, leskikuningatar Mary. Seisomassa vasemmalta: Lady Brabourne, Prinssi Philip (eli Charlesin isä), kuningas Yrjo VI (eli Elisabetin isä), Athlonen jaarli David Bowes-Lyon ja prinsessa Margaret (eli Elisabetin sisar).

Prinsessa Elisabet ja hänen Philip-miehensä esittelevät viisikuukautista esikoistaan eli prinssi Charlesia huhtikuussa 1949.

Kesäkuussa 1950 syntynyt prinsessa Anne on puettu tiukaksi kääröksi, jota pitelee äiti prinsessa Elisabet. Isoveli prinssi Charles on vajaa 2-vuotias. Perhe on matkalla kuninkaallisen perheen Skotlannin-kotiin Balmoreliin. Matka taittuu kuninkaallisella junalla. Kuva on otettu syyskuussa 1950.

Ydinperhe kesältä 1951. Vaunuista kuikuilee vuoden vanha prinsessa Anne, ja vasemmalla isoveli prinssi Charles. Pikkuprinssin vieressä seisoo kuningatar Elisabet (tunnettu myöhemmin kuningataräitinä) ja toinen oikealta on hänen miehensä kuningas Yrjö VI. Hallitsijaparin tyttäret ovat prinsessä Elisabet (oik.) ja prinsessa Margaret (3. vasemmalta). Keskellä seisoo Elisabetin aviomies Philip.

Seurapiirivalokuvaaja Cecil Beaton ikuisti kuninkaallisen perheen vuonna 1960 uuden Andrew-vauvan kanssa. Muotokuva kuuluu nykyään Kansallisen muotokuvagallerian kokoelmiin. Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin toinen poika Andrew syntyi helmikuussa 1960 eli lähes kymmenen vuotta isosiskonsa Annen (oik.) jälkeen. Vasemmalla 11-vuotias prinssi Charles, joka on Meghanin ja Harryn vauvan isoisä.

Kuningataräiti juhli 60-vuotispäiviään elokuussa 1960 lastenlastensa eli prinssi Charlesin (vas.), prinssi Andrewin ja prinsessa Annen kanssa. Kuvassa mukana myös yksi Clarence House -palatsin koirista.

Vielä yksi. Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kuopus prinssi Edward syntyi maaliskuussa 1964. Sisaruksista vanhimmat eli prinssi Charles ja prinsessa Anne olivat silloin jo teini-iässä. Uutta vauvaa pitelee äiti kuningatar Elisabet. Philip seisoo tyypillisessä asennossaan kädet selän takana. Vasemmalla otsaansa pitelee prinssi Andrew.

Prinssi Charles ja prinsessa Diana saivat esikoispoikansa prinssi Williamin vajaa vuosi häiden jälkeen kesäkuussa 1982. Vain parikymppisenä naimisiin mennyt Diana kuului aikansa seuratuimpiin naisiin. Satuhäitä seurasi lopulta onneton avioliitto, joka päättyi eroon. Prinsessa kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa kesällä 1997.

Vajaan vuoden ikäinen prinssi Harry seuraa kuninkaallisia juhlallisuuksia Buckinghamin palatsin parvekkeelta yhdessä Diana-äitinsä ja merimiesasuisen isoveljensä prinssi Williamin kanssa. Vuosi on 1985, ja prinsessa Dianan tyyli suurinta muotia rusettikauluksineen ja topattuine olkapäineen.

Prinsessa Beatrice kastemekossaan joulukuussa 1988. Vauvaa pitelevät äiti eli Yorkin herttuatar Sarah ja isä prinssi Andrew. Beatricen asemaa voi verrata Meghanin ja Harryn vauvan tulevaan asemaan: Kumpikin on hallitsijan tai kruununperijän toisen pojan esikoinen - eli melko kaukana valtaistuimesta.

Prinssi George sonnustautuneena kuninkaallisen perheen kastemekkoon lokakuussa 2013. Prinssiä pitelee isä prinssi William.

Kate ja William eli Cambridgen herttuapari vastasyntyneen tyttärensä Charlotten kanssa toukokuun 2. päivä 2015. Charlotte syntyi uuteen entistä tasa-arvoisempaan brittihoviin: pikkuveljet eivät enää syrjäytä isosiskojaan kruununperimysjonossa. Charlotten hilkkaeleganssi on Baskimaalta Donostiasta eli San Sebastiánista.

Cambridgen herttuaparin eli Katen ja Williamin kolmas lapsi eli prinssi Louis syntyi 23. huhtikuuta 2018. Vauva syntyi samassa lontoolaissairaalassa kuin isosisaruksensakin. Louis on viides kruunujonossa isoisänsä, isänsä, isoveljensä ja isosisarensa jälkeen.

Amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen ja prinssi Harryn avioliitto on uudistanut brittihovin imagoa. Hoville on tärkeää, että kansan mielestä kuningashuoneen olemassaoloon on olemassa oikeutus. Tämän pönkittäminen on nyt nuoren polven kuninkaallisten tehtävä. Meghan ja Harry avioituivat Windsorin linnan kappelissa viime toukokuussa. Kuvassa pariskunta osallistuu Kansainyhteisön nuorisotapahtumaan Kanada-talossa Lontoossa maaliskuun 11. päivänä.

Kuvalähteet: Rischgitz, Hulton Archive, Getty Images, Popperfoto, Keystone Press Agency, Reuters, Mirrorpix

Annamari Sipilä, tekstit

Maria Lähteenmäki, Juha-Pekka Laitinen, kuvatuottaminen