Kaaos
luokka­huoneessa

HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten Kuopion hyökkäyksen dramaattiset hetket etenivät.
Hätäkeskus saa tiedon epäillystä puukotuksesta Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa tiistaina 1.10.2019 kello 12.29. Opetustilat sijaitsevat kauppakeskus Hermanin tiloissa Leväsen kaupunginosassa.
Toisen kerroksen luokkahuoneessa on käynnissä liiketalouden oppitunti. Luokassa on toistakymmentä oppilasta. Epäilty tulee luokkaan myöhässä ja hyökkää sapelilla luokkatoveriensa päälle. Ihmiset yrittävät paeta luokasta.
Luokassa on haavoittuneita, naapuriluokissa on vielä ihmisiä. Poliisi taltuttaa epäillyn käytävässä luokan ulkopuolella ampumalla kaksi kertaa. On kulunut kahdeksan minuuttia hälytyksestä.
Haavoittuneita on yhdeksän, kuolleita yksi. Haavoittuneiden joukossa on myös epäilty ja yksi poliisi.
Hyökkääjän epäillään myös sytyttäneen tulipalon kauppakeskuksen toisessa kerroksessa. Hänellä oli mukanaan myös ilmapistooli, jota hän ei käyttänyt. Muualla kauppakeskuksessa olleilla ihmisillä ei ollut tapahtumien aikana vaaraa.
Poliisin käsityksen mukaan hyökkääjä ja muut oppilaat ovat tunteneet toisensa vain tämän syksyn ajan. Epäilty on HS:n tietojen mukaan vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. Hän on kotoisin Siilinjärveltä, Kuopion naapurikunnasta.
”Kun lähdettiin ulos, näin, kun toista loukkaantunutta talutettiin ulos käytävällä. Hänen kätensä oli kääritty paperiin.”
Janette Blomberg, merkonomiopiskelija, joka oli toisessa luokkahuoneessa tapahtumien aikaan
”Istuin työpisteelläni, kun yhtäkkiä alkoi kuulua avunhuutoja ja että ’soittakaa ambulanssi’. Sitten käytävää pitkin juoksi tänne päin opettaja ja kaksi opiskelijaa.”
Roosa Kokkonen, Mekonomen Leväsen myyjä, joka auttoi verta vuotavaa opettajaa
Sosiaalisessa mediassa laajalle levinnyt video näyttää, kun poliisi etenee ammattiopiston toisen kerroksen tiloissa. Video on kuvattu kauppakeskuksen ensimmäisen kerroksen liiketiloista.
Kahta ensimmäiseksi haavoittunutta lähdetään viemään hoidettavaksi Kuopion yliopistolliseen sairaalaan vain kymmenen minuuttia hyökkäyksen jälkeen.
Epäilty asui opiskelija-asuntolassa kauppakeskuksen lähellä, Kuopion Särkiniemessä. Hän oli muuttanut asuntolaan maaliskuussa 2015. Hän oli kirjoittanut Siilinjärven lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2014.
Eräs naapureista kertoo olleensa aiemmin huolissaan epäillyn käytöksestä. Hän asui tämän seinänaapurina noin vuoden.
”Kysyin häneltä, onko meillä ongelma, kun emme puhu mitään. Hän vastasi, että hän on hyvin ujo ihminen. Sanoin hänelle, että kyllä minulle voi puhua.”
Seinänaapuri opiskelja-asuntolassa
”Väkivallanteon motiivista ja syistä ei ole tällä hetkellä tietoa, ja poliisi selvittää niitä parhaillaan. Poliisin tämän hetken näkemys on, että epäilty toimi yksin.”
Olli Töyräs, tutkinnanjohtaja

Akseli Muraja, kuvat

Google, 3D-kartat

Uolevi Holmberg, animointi

Petri Salmén ja Kimmo Taskinen, grafiikat

Emma-Leena Ovaskainen, tekstien koostaminen ja taitto

Juhani Saarinen, tuottaminen

Elisa Bestetti, koodi