Sakari Piipon
kuvia politiikasta

Valokuvaaja Sakari Piippo kuvasi eri puolilla Suomea suomalaisen politiikan arkea.

Raija Haukka puhuu Rautalammin kunnanvaltuuston kokouksessa marraskuussa 2018. Käsiteltävänä on valtuustosalin pintaremontti. ”Ihan ekana sanon, että mä kannatan kuultua esitystä. Mieluummin näkisin, että jos jostain löytyy kunnan tiloista kevyemmät pöydät, joihinka me paremmin mahdutaan täällä. Nämä pöydät on hankalia. Ei me tarvita mitään kalliita pöytiä. Ja tuolit kelpaa näinkin.”

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan ja kunnanjohtaja Lauri Inna Hattulan kunnanvaltuuston kokouksessa helmikuussa 2017.

Teresa Grönholm pitää puhetta Inkoon kunnanvaltuustossa huhtikuussa 2016.

Lopen kunnan ruokapalvelupäällikkö Sari Ulvila (vas.) keskustelee yleisön kanssa Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksen neuvottelutauolla helmikuussa 2018. Aiheena on kaupungin ruokahuoltopalvelujen järjestämisen ja kokonaisulkoistamisen kilpailutus.

Sivistystoimenjohtaja Markku Torttila ja vt. kunnanjohtaja Pekka Määttänen Hausjärven kunnanvaltuuston kokouksessa lokakuussa 2016.

Mäntsälän kunnanvaltuuston kokouksessa pidetään taukojumppa toukokuussa 2016.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Kortesmäki, valtuutettu Lasse Anttila ja kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää Alavuden kaupunginvaltuuston kokouksessa syyskuussa 2018.

Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa kunnanvaltuuston kokouksessa maaliskuussa 2016.

Valkeakosken kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota marraskuussa 2017.

Elinkeinoministeri Olli Rehn hallituksen tiedotustilaisuudessa joulukuussa 2015.

Pääministeri Juha Sipilä esitteli hallituksen suunnitelman kestävyysvajeen korjaamiseksi elokuussa 2015.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula hallituksen tiedotustilaisuudessa marraskuussa 2015.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa joulukuussa 2015.

Kuntavaalien ennakkoäänestyspaikka Mäntsälän kunnantalossa maaliskuussa 2017.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikka Laukaan kunnanvirastossa maaliskuussa 2018.

Kuntavaalien ennakkoäänestyspaikka Urjalan kunnanvirastossa huhtikuussa 2017.

Ministerillä on harmaa puku. Ministerin kengännauha on mennyt solmuun. Ministerillä on liian pitkä solmio. Ministerillä on liian suuri puku. Ministeri on mies.

Valokuvaaja Sakari Piippo työskenteli viransijaisena valtioneuvoston kansliassa vuonna 2015. Hänen tehtävänsä oli kuvata hallituksen tiedotustilaisuudet. Niissä puhuttiin maahanmuutosta, Kreikan taloudesta, hallintorekisterilaista, sotesta.

Piippo otti viralliset kuvat. Niissä kaikki näytti sellaiselta kuin piti, vakavalta ja asialliselta. Mutta aina toisinaan hän tarkasteli hallituksen ministereitä myös toisella tavalla, rajasi kuvaan vain osan kasvoista tai pelkän solmion tai kädet tai kengännauhat. Otti kuvan niin läheltä, että nenäkarvat näkyivät.

Kun Piipon vähemmän viralliset kuvat julkaistiin Raha-automaattiyhdistyksen digilehdessä ja Suomen Kuvalehdessä, valtioneuvoston kansliassa hermostuttiin. Seurasi keskustelu siitä, saako työajalla otettuja kuvia julkaista muualla, olisiko Piipolla pitänyt olla sivutoimilupa ja oliko Piippo työntekijänä epälojaali. Työnantajalla oli tästä eri näkemykset kuin Piipolla, mutta lopulta se jätti asian sikseen.

Tapahtumat saivat valokuvaaja Piipon (s. 1981) pohtimaan poliittista valtaa Suomessa. Miltä valta näyttää, mitä rituaaleja siihen liittyy.

Hän ryhtyi kuvamaan kunnanvaltuustojen tuntien mittaisiksi venyviä kokouksia eri puolilla Suomea. Pukumiehiä, harmaita päitä, villaneuleita, puupanelointeja, talvikenkiä, vaakunoita kunnantalojen seinillä. Arkista puurtamista loisteputkivalojen alla.

Ja äänestyskoppeja. Niitä, joista valtaa jaetaan.

Sakari Piipon valokuvanäyttely Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä 13. syyskuuta — 5. tammikuuta. Kuvista koottu valokuvakirja (Kosmos) ilmestyy 10. syyskuuta.

Sakari Piippo, kuvat

Anu Nousiainen HS, teksti

Lilli Korhonen HS, verkkotaitto