Tuntematon Moritz

Misin kylätielle marssi kesällä 1941 saksalaisia sotilaita. Hitlerin Saksa ryhtyi rakentamaan Misin korpikylään Rovaniemen itäpuolelle valtavaa ase- ja ammusvaruskunta Moritzia. Historian unohtama Moritz lienee ollut Saksan suurin tukikohta Suomessa.

Misintien alussa on harvinainen kyltti. Se varoittaa maastossa yhä olevista saksalaisten ja suomalaisten hautaamista ampumatarvikkeista.

Saksalaisen sotilaan lahjoittaman kuvan takana lukee saksaksi, että ”kauniiden Misin hetkien muistoksi 6.11.40. H. Kreutzer”.

Saksalaiset rakensivat Misin metsiin suuria varastoalueita, jotka räjäytettiin tai poltettiin lokakuussa 1944. Sodan jälkeen otetussa ilmakuvassa näkyy hyvin yhden varastoalueen tieverkko ja räjäytysjäljet.

Saksalaiset ja suomalaiset upottivat tuhansittain räjähteitä Misin vesistöihin, kuten Kielijärveen, Venejärveen, Lapalionlampeen ja Misijärveen. Ammuksia nostetaan niistä yhä.

Kaisa Kervinen on tutkinut kotikylänsä Misin historiaa. Hän oli nelivuotias, kun saksalaiset lähtivät Misistä.

Saksalaiset tuhosivat Misin aseman lokakuussa 1944. Kuvassa on misiläisiä ja saksalaisia vanhan asemarakennuksen portailla.

Saksalaiset rakensivat Misiin kaksi pistoraidetta tarvikejunia varten. Toisen jäännökset erottuvat yhä ympäristöä korkeampana penkereenä.

Jarmo Huhtanen, teksti

Jukka Gröndahl, kuvat

Misi, ROVANIEMI

TILAAJILLE

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaus päättyy automaattisesti
Lue 2 viikkoa maksutta Olen jo tilaaja