Uusi Pasila

HS kokosi ohjeet, miten uudella Pasilan asemalla, Triplan kauppakeskuksessa ja niiden ulkopuolella liikutaan.

asema
Pasilan uusi rautatieasema on liikennemäärissä Suomen toiseksi suurin. Asemahallin odotustilat ovat auki läpi vuorokauden.
BUSSIT JA RATIKAT
Aseman edustalla Pasilansillalla sijaitsee joukkoliikenneterminaali, jossa pysähtyvät bussit ja raitiovaunut.
uusi raide
Lähijunista A-junat Leppävaaraan ja P-junat Myyrmäen kautta lentoasemalle siirtyvät kulkemaan uutta raidetta 11 pitkin.
Ostoskeskus
Viisikerroksinen Tripla on Suomen suurin ostoskeskus. Viidessä kerroksessa on 250 liikettä. Maan alla on viidessä kerroksessa parkkipaikkoja 2 200 autolle.
KIERTOLIITTYMÄ
Uusi kiertoliittymä on autoliikenteen solmukohta. Se yhdistää Teollisuuskadun tunnelin Veturitiehen.

Minja Rantavaara, teksti

Juhani Niiranen, videot

Uolevi Holmberg, animaatiot

Minna-Liisa Linjala, grafiikat

Pasilan uusi asema aukeaa torstaina 17.10. aamulla kello 9, yhtä aikaa Triplan kauppakeskuksen kanssa. Se tarkoittaa matkustajille muutoksia aseman kulkureitteihin ja palveluihin.

HS kokosi tietopaketin asemasta ja kauppakeskuksesta. Tästä jutusta löydät ohjeet uusista liikennejärjestelyistä ja siitä, miten uudella asemalla ja kauppakeskuksessa kuljetaan.

Triplan kauppakeskuksessa on viiden kerroksen lisäksi maanalainen taso ja yhteensä 250 liikettä.

Ostosmahdollisuuksien lisäksi siellä on muun muassa elokuvateatteri, ravintoloita, pien- ja luomutuottajille tarkoitettu ruokatori sekä alimpana maanalainen ja lämmitetty tila, jossa voi surfata tai pelata rantalentopalloa.

Ensimmäisessä kerroksessa on päivittäistavarakaupat ja ruokatori, toisessa ja kolmannessa kerroksessa muun muassa vaate- ja kenkäliikkeitä. Neljännessä ja viidennessä kerroksessa on esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita, lääkäriasema ja seurakuntakeskus.

Pasilan väliaikainen asema on käytössä vielä avajaispäivänä, mutta se poistuu käytöstä perjantain vastaisena yönä. Sen jälkeen käytössä on vain Pasilan uusi asema. Väliaikainen asema puretaan myöhemmin talvella.

Uuden asemahallin odotustilat ovat auki ympäri vuorokauden. Tavarasäilytystä varten lokerikkoja on asemahallissa ja Veturitien tasolla.

Yhteys Itä-Pasilaan, Ratapihantielle ja Pasilansillalle kulkee samaan tapaan kuin ennen vanhan aseman purkamista vuonna 2017.

VR:n avustamispalvelun kohtaamispaikka siirretään Pasilan asemalla uuteen paikkaan torstaiaamuna. Kohtaamispaikka sijaitsee aseman läntisen pääsisäänkäynnin vieressä, saattoliikennepaikkojen läheisyydessä.

Asemalla ja kauppakeskuksessa esteettömät reitit opastetaan ulkoalueilta ja kaduilta esteettömille sisäänkäynneille. Sisällä esteettömät reitit ja hissit on merkitty pyörätuolitunnuksella.

Matkalippuja voi ostaa asemalta ja kauppakeskuksen puolelta.

Asemalla on kolme VR:n lippuautomaattia, joista voi ostaa sekä kauko- että lähiliikenteen lippuja. Lisäksi asemalla on kaksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippuautomaattia, joista voi ostaa lippuja tai ladata HSL:n matkakortin.

Asemalla HSL:n lippuja voi myös ostaa ja matkakorttia ladata R-kioskilla, Alepassa ja K-marketissa sekä Triplan kauppakeskuksen puolella Prismassa ja K-supermarketissa. Lippuautomaatteja asennetaan myöhemmin Pasilansillalla sijaitseville bussi- ja raitiovaunupysäkeillekin.

Jalankulkijoiden on hyvä tietää, ettei Veturitien poikki kulje suojatietä. Sen voi ylittää liikenneympyrän kautta tai Pasilansiltaa pitkin. Aseman pohjoinen alikulkutunneli on jalankulkijoille käytössä aivan kuten tähänkin asti.

Uusi joukkoliikenneterminaali eli aseman edustalla Pasilansillalla sijaitsevat bussi- ja raitiovaunupysäkit otetaan käyttöön torstaina aamuyöllä.

Kaikki Pasilansiltaa kulkevat linjat – raitiovaunu 7 ja 2, runkolinjabussit 500 ja 510 sekä bussit 23, 50, 59, 506 ja 518 – alkavat pysähtyä uusilla pysäkeillä.

Ainoa poikkeus on Rautatientorin suuntainen linja 23, joka pysähtyy Ratapihantiellä sijaitsevalla Pasilansillan pysäkillä.

Raitiovaunu 9 sekä bussit 69, 506, 662 ja 848 pysähtyvät niin kuin ennenkin Ratapihantiellä aseman vieressä.

Lisää muutoksia liikenteeseen tulee 21. lokakuuta, kun Pasilan asemalla otetaan käyttöön raide 11. Uudelle raiteelle siirtyvät A-junat Leppävaaraan ja P-junat Myyrmäen kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Aseman kulkureitteihin ei tule muita muutoksia, mutta bussi- ja raitiovaunulinjoille tehdään joitain pysäkki- ja reittimuutoksia. Runkolinjabussit 500 ja 510 siirtyvät omalle reitilleen kulkemaan Aleksis Kiven kadun kautta.

Lisäksi raitiovaunujen 2 ja 7 päätepysäkki siirtyy Länsi-Pasilasta Pasilan aseman joukkoliikenneterminaalille.

Pasilansillan pohjoispuoli on pyöräilijöille toistaiseksi yksisuuntainen lännen suuntaan. Pasilansillan eteläpuolella voi pyöräillä edelleen molempiin suuntiin.

Keväällä 2020 kaupunki rakentaa Teollisuuskadun tunnelin ylittävälle pyörätielle paremman linjauksen ja reitiltä poistuu autoliikenne.

Kauppakeskuksella ja asemalla on yhteensä yli 3 000 pyöräpysäköintipaikkaa. Pasilansillan puolella on pesupiste pyörän puhdistamiseen ja latauspaikkoja sähköpyörille.

Osassa kauppakeskuksen pyöräparkeista asiakkaiden käytössä on myös välineitä, joilla pyörää voi huoltaa itse.

Lisäksi Triplan kauppakeskukseen aukeaa Suomen ensimmäinen pyörähotelli. Siellä esimerkiksi työmatkapyöräilijä voi kuukausimaksua vastaan jättää pyöränsä säilytykseen ja käydä suihkussa ennen kuin jatkaa matkaansa. Pyörähotellin toiminnasta vastaa Vapaus-yritys.

Pyörähotelliin pääsee Veturitieltä tai Fredikanterassilta.

Uudet katuyhteydet aukesivat autoliikenteelle lokakuun alussa, kun käyttöön tulivat Veturitien uusi osuus ja Teollisuuskadun tunneli.

Kauppakeskuksessa on pysäköintilaitos, jossa on yli 2 000 paikkaa viidessä kerroksessa. Yksi kerroksista on varattu asukaspysäköintiin.

Sähköautopaikkoja on 280, ja ne sijoittuvat kerrosten hissi- ja liukuporrasaulojen läheisyyteen.

Autolla Triplaan saapuessa on otettava huomioon, että kauppakeskuksen kohdalla Veturitie on nelikaistainen. Ajaessaan etelän suunnasta Veturitien kiertoliittymään autoilija valitsee oikeanpuoleisen reunakaistan ja ajaa pysäköintiin Pasilan Tornikujaa pitkin.

Teollisuuskadun tunnelista saavuttaessa vasemmanpuoleista kaistaa pääsee Pasilan tornikujan kautta Triplan pysäköintihalliin. Pohjoisesta ajettaessa oikeanpuoleiselta kaistalta käännytään Firdonkadulle. Pasilansillalta saavuttaessa tulee ajaa Triplan ohi Pasilankadulle ja kääntyä Firdonkadulle.

Taksit ja saattoliikenne siirtyvät Veturitorilta uudelle asema-aukiolle. Aukiolle tulee parikymmentä saattoliikenteelle tarkoitettua tunnin pysäköintipaikkaa.

Uusi Pasila jatkaa kasvuaan aseman ja ostoskeskuksen avaamisen jälkeenkin. Loppuvuodesta naapuritaloihin valmistuu asuinhuoneistoja ja toimistotiloja. Vuoden 2020 alussa Triplaan aukeaa hotelli. Ja myöhemmin ympärille kasvaa kokonainen tornitalojen keskittymä.

Vuoteen 2040 mennessä Pasilan asukasmäärä lähes kolminkertaistuu 30 000:een. Työpaikkojen määrä kaksinkertaistuun 50 000:een.

Minja Rantavaara, teksti

Juhani Niiranen, videot

Uolevi Holmberg, animaatiot

Minna-Liisa Linjala, grafiikat

Emma-Leena Ovaskainen, tuottaminen ja verkkotaitto

Elisa Bestetti, koodi

Oikaisu 16.10.2019: Jutusta korjattu Pasilansillan pyöräreittien kulkusuunnat.