A

Kesällä 2018 Kallion lukion uusien opiskelijoiden Whatsapp-ryhmässä keksittiin idea:

Mitä jos tehtäisiin oma sarja?

Se käsittelisi asioita, joita 16-vuotiaat ihan oikeasti kokevat. Kaikki sarjassa olisi itse tehtyä.

Poikkeuksellinen projekti käynnistyi valtavalla innolla. Nopeasti selvisi, että työtä olikin yllättävän paljon.

Ihmisiä alkoi jättäytyä pois.

Sitten iski korona.

Piritta Räsänen HS, teksti
Juha Salminen HS, kuvat ja videot

2018-2019

2018-2019

2018-2019

2018-2019

2018-2019

elsinkiläinen Iiris Huttunen oli ehtinyt olla Kallion lukiossa vasta muutaman viikon syksyllä 2018, kun käytävillä alkoi levitä huhu. Osa koulukavereista suunnitteli Kallion lukiolaisista kertovaa sarjaa.

Se ei kuulostanut 15-vuotiaasta Huttusesta hyvältä idealta.

Tosielämästä ammentava sarja voisi helposti mennä liiaksi ihon alle.

”Siinä voi mennä monia asioita pieleen esimerkiksi moraalisesti, kun kyse on niin monen ihmisen kokemuksesta ja koulusta”, Huttunen sanoo.

Kun idea vaihtui Kallion lukiosta ylipäätään taidelukiolaisista kertovaan sarjaan, mieli muuttui.

Yläkoulussa Huttunen oli ohjannut ja leikannut lyhytelokuvia ja musiikkivideoita. Hän haaveili elokuva-alasta ja lukioaikana tehty sarja olisi oiva näyttö.

Projektin suunnittelu alkoi syksyllä, kun sarjan tarinoita ja hahmoja ideoitiin noin 20 lukiolaisen voimin. Kokouksia pidettiin tyhjissä luokkahuoneissa ja kirjastoissa pitkissä sessioissa. Keväällä sarjan lopullisia käsikirjoittajia oli neljä: Huttunen, Kaisla Aarnio, Mika Palmu ja Nella Aalto.


etkessä-sarjassa haluttiin kertoa nuorille samaistuttavia tarinoita. Sellaisia ei yleensä löytynyt aikuisten tekemistä nuorten sarjoista.

Nuorten sarjat ovat suunnattu pääasiassa teini-ikäisille. Raja on kuitenkin häilyvä: onko sarja aina tarkoitettu nuorille, vaikka sen päähenkilöt olisivat murrosikäisiä?

Kuka tekee nuortensarjoja?

LUE LISÄÄ

Esimerkiksi lukioon sijoittuva Euphoria ei Huttusen mukaan kosketa ikäryhmää, josta sen on tarkoitus kertoa. Niin ikään lukioikäisistä amerikkalaisnuorista kertovaa Riverdalea Huttunen ei jaksanut katsoa kuin muutaman jakson, koska se tuntui niin epärealistiselta. Viime vuosina Riverdalen kummallisista juonenkäänteistä on tullut surullisenkuuluisia. Sarjassa lukioikäiset nuoret muun muassa etsivät sarjamurhaajaa, soluttautuvat kulttiin ja selvittävät kaupungissa tapahtuvaa huumekauppaa.

”Tuntuu, että ne tarinat ei kerro meistä vaan joistain vähän vanhemmista, vaikka ne hahmot ovat lukiolaisia tai nuoria.”

”Ylipäätään se, kuinka paljon vaikka kolmekymppisiä näyttelijöitä on melkein missä tahansa amerikkalaisissa nuortensarjoissa.”

Hetkessä-sarjaan haettiin samastuttavuutta kertomalla tarinoita, jotka eivät liity ainoastaan bileisiin, parisuhteisiin ja päihteisiin vaan ihan tavalliseen nuorten elämään.

Päähenkilöitä ovat Usva (Nella Aalto), Kati (Oona Heikkinen), Adalmiina (Anna Kauppinen), Pasi (Riku Leskinen), Elli (Veera Sillanpää), Oona (Pinja Sanaksenaho) ja Mimosa (Ada Pääskysaari).


etkessä-sarjan kehystarina on tämä: kaikki hahmot osallistuvat ilmaisutaidon kurssille, jonka aikana heidän tulee kirjoittaa päiväkirjaa omasta elämästään, koska ”parhaat tarinat löytyvät omasta elämästä”.

Ajatus on peräisin Kallion lukion opettajalta, joka kannusti opiskelijoita kirjoittamaan kirjallisen ilmaisun kurssilla.

”Tartuttiin siihen ajatukseen ja se on ollut koko matkan ajan punaisena lankana”, Iiris Huttunen sanoo.

Mukana kulki myös toinen ajatus: Hetkessä-sarjan tulee olla alusta loppuun nuorten itse tekemä.

Kaikki puvustuksesta ja maskeerauksesta kuvaukseen ja editointiin on tehty itse. Myös jaksoissa kuultavat lavarunot ovat nuorten tekemiä, samoin sarjassa nähtävät tanssiesitykset ovat nuorten koreografioimia ja esittämiä.

Sarjalla haluttiin tukea myös nuoria musiikintekijöitä. Siksi siinä kuullaan yli kymmenen nuorten tekijöiden tekemää kappaletta.

Yksi esikuva Hetkessä-sarjalle oli Netflixin hittisarja Sex Education (2019-), joka nostaa esille uudenlaisia tarinoita. Sarja on tunnettu monipuolisesta tavastaan käsitellä seksuaalisuutta. Siinä nähdään muun muassa aseksuaali hahmo.

Siksi Hetkessä-sarjankin yksi pääjuoni kertoo aseksuaalisesta Adalmiinasta, jolle ajatukset seksistä ja fyysisestä läheisyydestä tuntuvat epämiellyttäviltä. Adalmiina kokee kuitenkin painetta olla samanlainen kuin muut kaveriporukassa, jossa kaikki puhuvat seksistä. Vasta tavattuaan empaattisen ja avoimen Elin (Emma Keskvaara) hän ymmärtää, että rajojen asettaminen on hyväksi.

MIKAN, 19, LEMPIKOHTAUS:

”Minun lempikohtaukseni oli todennäköisesti sellainen Adalmiinan tärkeä parisuhdekeskustelu hänen poikaystävänsä (Arttu Lavi) kanssa. Se kuvattiin todella ahtaassa tilassa ja ylipäätänsä koko kohtauksen kiusallisuuden ja jännitteen tuntee omalla iholla. Siinä ei pysty katsomaan toiseen suuntaan, kun katsoo semmoista teinirakkauden räjähdysmäistä autokolaria.”

äsikirjoittajille tärkeäksi hahmoksi muodostui Usva, stereotyyppinen taidelukiolainen, joka ei oikein tiedä kuka on. Ulospäin Usva näyttää coolilta ja itsevarmalta eivätkä muut uskalla lähestyä häntä. Todellisuudessa sosiaalisesta ahdistuksesta kärsivällä Usvalla ei ole kavereita.

Yksi käsikirjoittajista, Nella Aalto, päätyi sarjaan näyttelemään Usvan roolia. Itse käsikirjoittamansa hahmon näytteleminen voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ollut.

”Tuntuu, että olin katsonut Usvaa käsikirjoittajana niin läheltä, että siitä oli näyttelijänä vaikea saada kiinni.”

Aalto oli aiemmin näytellyt harrastajateatterissa ja lyhytelokuvissa, mutta ei omien kavereiden istuessa kameran takana.

”Ehkä kaikista vaikeinta oli joutua olemaan kavereiden edessä eri tavalla haavoittuvainen. Omaa suoritusta katsoo aina vähän rumasti, mutta musta siinä näkyy, että mä olen vähän lukossa.”

Vielä lukion alussa Aalto haaveili näyttelijän urasta, mutta lukion aikana ja Hetkessä-sarjan edetessä hän kiinnostui ohjaamisesta.

Osaksi Usvan hahmoa hän toi oman ”tavaramerkkinsä” eli punaisen huulipunan.

”Jos musta tuntuu, että haluan tekemistä, vaikka luokassa tai käytävällä, niin laitan huulipunaa. Siitä on tullut sellainen turvasatama, että okei nyt mua vähän jännittää niin lisään huulipunaa.”

IIRIKSEN, 19, LEMPIKOHTAUS:

”Mun lempikohtauksessa Usva ja Milli (Reetta Koiranen), joista tulee parhaita kavereita, ovat studioteatterissa ja puhuvat horoskoopeistaan. Usva ei ihan ymmärrä, miksi Milli tekee horoskoopeista niin ison jutun, mutta Milli selittää, miksi he tulevat toimeen niiden takia.”

2019-2020

2019-2020

2019-2020

2019-2020

2019-2020

Syksyllä 2019 käsikirjoitus oli lähes valmis ja näyttelijöiden etsintä alkoi.

Osa näyttelijöistä löytyi koulun sisältä, mutta osaan rooleista haettiin esittäjiä myös Instagramissa. Myös jaksojen estetiikkaa sekä hahmojen puvustusta ja maskeerausta pohdittiin tekemällä Pinterest-kansioita.

”Halusimme tunnelman, josta huomaa sellaisen tietämättömyyden ja kauneuden, ja miten nuoret kovasti romantisoivat omaa elämäänsä”, Iiris Huttunen kertoo.

Esimerkiksi Pasin jaksossa on värimaailma on synkkä, sillä Pasi on ristiriidassa itsensä kanssa. Värit ovat kuitenkin pehmeämmät, kun Pasi hengailee parhaan ystävänsä Islan (Elli Heikkinen) tai tyttöystävänsä Lilan (Eeva Martikainen) kanssa.

NELLAN, 19, LEMPIKOHTAUS:

”Minun lempikohtauksessani Pasi, joka kamppailee oman identiteettinsä ja maskuliinisuutensa kanssa, istuu Islan (Elli Heikkinen) kanssa käytävällä. Heidän ohitseen menee poika, jolla sellaiset vaatteet ja fiilis, minkä Pasi ehkä haluaisi. Pasi katsoo sitä tosi lumoutuneena. Kun Isla katsoo Pasia kysyvästi, hän sanoo vihaisesti, että ihan hirveät vaatteet.”

aaliskuun alussa 2020 kaikki oli valmista kuvausten aloittamiselle. Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Koronavirus sulki yhteiskunnan ja pakotti koulut etäopetukseen.

Sarjan tuotanto oli pakko laittaa jäihin.

Se oli kauhea pettymys.

”Korona oli totta kai hirveä shokki sekä yleisesti että projektin kannalta. Siinä tuli hetkeksi sellainen tunne, että kerkeääkö tätä tehdä ollenkaan valmiiksi”, Iiris Huttunen sanoo.

Hetkessä-projektista tuli hetkessä haastavampi toteuttaa kuin kukaan olisi uskonut.

”[Lukion alussa] joku vitsaili, että jos aloitetaan nyt, niin varmaan saadaan tämä valmiiksi kun valmistutaan lukiosta. No meistä suurin osa on jo valmistunut, eli ei ylletty edes tuohon aikaikkunaan”, käsikirjoittaja Kaisla Aarnio sanoo.

Aluksi sarjaa lähdettiin suunnittelemaan ”juuri taidelukioon päässeiden energialla”. Tekijöitä alkoi kuitenkin jättäytyä pois jo alkuvaiheessa, kun työtä olikin yllättävän paljon.

Lukion, harrastusten ja muun elämän yhdistäminen sarjan tekoon ei ollut helppoa.

2020-2021

2020-2021

2020-2021

2020-2021

2020-2021

yksyllä 2020 kuvaukset päästiin vihdoin aloittamaan kohtauksilla, jotka eivät vaatineet suuria ryhmiä. Korona leijui synkkänä pilvenä kaiken yllä.

Avustajia oli vaikea saada mukaan. Motivaatio laski.

Tekijät kuitenkin ajattelivat, että enää ei kannattanut luovuttaa, kun kuvaukset oli jo aloitettu.

Iiris Huttunen esimerkiksi aikataulutti kaikki bile- ja joukkokohtaukset kuvattavaksi viimeisenä, joulukuussa, sillä pandemian arveltiin hellittävän siihen mennessä. Näin ei käynytkään. Kuvaukset jäädytettiin uudestaan, kun koronaviruksen tartuntaluvut nousivat jälleen.

”Tosi monta kertaa tuli sellainen fiilis, että pitäisikö vaan luovuttaa, mutta oltiin jo silloin tehty niin paljon töitä sarjan eteen”, Huttunen kertoo.

Myös yksi päähenkilön esittäjistä jättäytyi projektista pois. Iiris Huttusen mukaan päätös oli ymmärrettävä, sillä kaikki alkoivat olla väsyneitä. Samalla se tiesi lisää työtä käsikirjoittajille, sillä puoliksi kuvattu jakso jouduttiin kirjoittamaan uudelleen.

Alusta saakka mukana ollut käsikirjoittaja Mika Palmu auttoi uuden jakson käsikirjoituksessa, mutta otti muuten projektiin etäisyyttä. Vuosia sitten aloitetulle projektille ei vain ollut enää aikaa ja koronan myötä se alkoi käydä liian stressaavaksi.

”Elämä muuttuu, tilanteet muuttuu ja oma kyky olla mukana muuttuu. Oli vaikeaa omistautua projektille samalla tavalla kuin oli omistautunut vaikka vuosi sitten.”

KAISLAN, 20, LEMPIKOHTAUS:

”Minun lempikohtauksessani Kati kävelee sillalla ja pysähtyy. Se on niin vihainen, turhautunut ja surullinen, että se huutaa ihan spontaanisti tuuleen siitä sillalta. Se on tosi voimakas kohtaus ja Oona Heikkisen näyttelijäntyö siinä on aivan uskomattoman ihanaa. Hänen mikroilmeistään vain näkee, kuinka se huuto syntyy.”

2021-2022

2021-2022

2021-2022

2021-2022

2021-2022

opulta tänä keväänä, vuosien uurastuksen ja viivästyksien jälkeen, loppu häämöttää.
Projekti on jättänyt tekijöihin jälkensä. Iiris Huttusta projektin kannattelu etäännytti hänen todellisesta intohimostaan, ohjaamisesta. Monien jättäytyessä pois projektista Huttunen joutui tekemään ohjauksen sivussa kaikenlaista muuta, kuten suunnittelemaan puvustusta ja kuvausten aikatauluja.

”Mun on ollut monina kuvauspäivinä vaikea keskittyä ohjaamiseen, koska mun on pitänyt koko ajan miettiä, että ’hei että nyt yksi näyttelijä tulee tuolta ja mun pitää viedä se tuonne puvustukseen, ja laittakaa vaikka nämä vaatteet.’”

Tätä Iiris Huttunen haluaakin korostaa: lopputulos on nollabudjetilla lukion ja muun elämän ohessa tehty oppimisprosessi, eikä se ole täydellinen.

Nyt sarja kuitenkin alkaa olla valmis. Koronaviruksen takia siirtyneet kuvaukset on saatu päätökseen, ja jaksojen editointi ja äänityö on tehty kevään aikana.

Valmiit jaksot on määrä julkaista toukokuussa sarjan Youtube-kanavalla. Tekijöistä sarjan valmistuminen tuntuu paitsi hyvältä, myös kummalliselta. On outoa nähdä omat 16-vuotiaana kirjoittamansa kohtaukset osana valmiita jaksoja.

Ilmassa on myös haikeutta: koko lukion ajan mukana kulkenut projekti on tulossa päätökseen.

Myös Iiris Huttusen intohimo ohjaamiseen on alkanut palautua, kun lopputulos alkaa olla nähtävillä.

”Oon ollut silleen, että hei, tämän takia mä tein tätä.”