Posh, Baby, Ginger, Scary ja Sporty. Juuri ennen vuosituhannen vaihdetta suomalaisille tytöille esiteltiin kertaheitolla viisi esikuvaa, joihin itseään peilata. Se muokkasi tyttöyttä tavoilla, jotka näkyvät ja tuntuvat vieläkin.
Vuonna 1996 Englannin kanaalin toiselta puolen kaikui ennenkuulumaton viesti. Se luikahti suomalaisten teinien tajuntaan autoradioista, televisioruuduilta ja junan ravintolavaunun tikkarivalikoimasta.
Se väitti, että tytöissä on voimaa, girl poweria. Ja se viesti toimi.
Viiden tytön muodostama Spice Girls ei ollut vain bändi, vaan ilmiö. Se oli ensimmäinen yhtye, joka korosti tyttöyden voimaa, kulttuuria ja tyttöjen välistä ystävyyttä. Tärkeän sanoman lisäksi viisi tyttöä näyttivät hyvältä, kuulostivat hyvältä ja olivat hauskoja ja viihdyttäviä.
Spice Girls kyhättiin kasaan vuonna 1994 lehti-ilmoituksella. Kahden ensimmäisen vuoden aikana jäseniä ja managereja vaihdeltiin, kunnes 1996 julkaistiin Wannabe-single. Alkoi viiden erilaisen tyttöyden tuottaminen ja yhteensovittaminen. Siitä, kuinka suunniteltuja ja aitoja nuo kuvat olivat, ollaan montaa mieltä.
Emma, Baby Spice. Suomalaisten tyttöjen keskuudessa Emma Bunton oli yksi suosituimmista. Hän oli hymyilevä, rauhallinen ja joidenkin fanien mukaan jopa vauvamainen. Vauvamaisuus tehosi lapsiin ja varhaisnuoriin, sanoo folkloristiikan ja naistutkimuksen dosentti Helena Saarikoski.
”Jos joku on vielä pienempi tai nuorempi kuin itse, se vetoaa.”
Saarikoski on tutkinut suomalaisia Spice Girls -faneja ja faniuden luomia naisellisuuden koreografioita. Tuona aikana, kun internet oli vielä hautumassa, faniutta tuotettiin esimerkiksi tanssi- ja lauluesityksillä, julisteilla, lehtijutuilla, keräilykorteilla, valokuva-albumeilla, pukeutumisella ja suullisilla esityksillä - siis juttelemalla Spaissareista kavereiden kanssa tuntikaupalla.
Saarikoski kirjoittaakin, että juuri tyttöjen välisen ystävyyden korostaminen oli tärkeää myös yhtyeen suosion kasvulle, sillä suuri osa fanituksesta tapahtui yhdessä.
Vaikka monen Spaissari-huuma alkoikin juuri radiosta kuullun Wannaben myötä, musiikki ei tunnu olleen Spaissari-faniudessa se kaikkein tärkein asia. Lyriikoiden viesti myös toistui musiikin ulkopuolella, kun haastatteluissa jäsenet kehottavat tyttöjä tekemään mitä haluavat ja jopa ”jättämään sen pojan”.
Laulutaidosta tyttöjä ei erityisemmin myöskään ylistetty. Helsingin Sanomissa todettiin vuonna 1998, että yhtyeen Helsingin konserteissa tunnelma oli välillä ”kuin pohjoislontoolaisen pubin karaokeillassa”. Toimittajan mukaan brittitytöissä on enemmän hyvää yritystä ja fiilistä kuin lahjakkuutta ja rutiinia.
Mutta se ei faneja haitannut. Tytöissä kun oli niin paljon muuta, mihin tarttua.
Victoria, Posh Spice. Vakavailmeistä, kuvissa kohtalokkaasti kulmien alta katsovaa Victoria Adamsia (sittemmin Beckham) kuvasi englanninkielen sana posh, joka tarkoittaa yläluokkaista tai tyylikästä. Haastatteluissa hän on hiljainen ja ilmeetön, minkä saattaa lukea myös tylsistymisenä ja ylimielisyytenä. Mutta sitten hän avaa suunsa, sivaltaa terävällä vitsillä ja saa kaikki nauramaan.
Victoria on tytöistä naisellisin. Yhtyeestä kertovassa Spice World The Movie -elokuvassa hän ei osaa valita kymmenien samanlaisten Gucci-mekkojen väliltä, kieltäytyy osallistumasta urheiluhaasteisiin ja sipsuttaa muiden perässä korkokengissä. Kuva on varmasti osittain koneiston rakentama, mutta Victoria on myös tehnyt myöhemmin selväksi, miten paljon rakastaa korkokenkiä.
Kuluttaminen oli iso osa Spice Girls -faniutta. Oululaislähtöinen Veera Iliev osti kotitöistä saamillaan rahoilla herätyskellon, rannekellon, kumeja, penaaleja, kyniä, teroittimia, lehtiä, valokuvia, kortteja ja puolet vaatekaappinsa sisällöstä – kaikki pelkkää spaissaria.
Fanius opetti Ilieville rahan arvon. Jos tyhjensi kymmenen kertaa astianpesukoneen, sai kymmenen markkaa. Sillä taas sai Spaissari-valokuvapaketin kioskilta.
Pikkutyttöjen kuluttamista ja rahan tuhlaamista ”fanikrääsään” tietenkin paheksuttiin minkä ehdittiin. Tähän suhteellisen harmittomaan kulutukseen kohdistuva kritiikki tuntuu kuitenkin hieman kaksinaismoralistiselta – ja onkin sitä.
Kulutus on nimittäin kulttuurimme keskeinen käytäntö, kirjoittaa Saarikoski kirjassaan. Loppujen lopuksi kuluttamisen kritisointi ja vähättely olikin jälleen vain eri asuun puettua tyttöyden kritisointia ja vähättelyä.
Saarikoski lisää puhelimessa, että tyttöihin on kautta aikain projisoitu kritiikkiä, jonka oikeastaan pitäisi kohdistua omaan itseen. Nuoret tytöt ovat aina olleet se ryhmä, johon kohdistetaan kontrollia ja holhoamista.
”Tytön ruumis on sellainen pinta, johon kirjoitetaan yhteiskunnan normistoa.”
Mel B, Scary Spice. Spice Girls ei valitettavasti ollut irrallinen rasistisesta kuvastosta, ja nykypäivänä sen näkee selkeämmin. Yhtyeen ainoan tummaihoisen jäsenen Melanie Brownin lempinimi oli Scary Spice.
Vaikka kaikenlaista rasismia Brown onkin kertonut noina vuosina kokeneensa, lempinimen hän on sanonut tulleen vahvoista mielipiteistään. Lempinimet tytöille antoi toimittaja, joka ei jaksanut vaivautua selvittämään kaikkien jäsenten nimiä juttuaan varten.
Saarikosken tutkimusaineistosta nousee kuitenkin useammasta fanin sitaatista esiin se, miten pelottavuus yhdistetään suoraan ihonväriin.
”Mielestäni ei pääse mihinkään siitä, että se on rasistinen esitys. Kaikki ne leopardikuosit ja kaikki, hän on kuin suoraan viidakosta tullut, rodullisseksistinen projektio.”
Mel B:tä suosikkinaan pitäviä ei Saarikosken aineistossa esiintynyt, mutta heitäkin Suomesta löytyi. Mel B oli Gerin lisäksi esimerkiksi Ilievin suosikki.
Ilievistä tuntuu, että Baby Spiceja on maailmanhistoria täynnä: kivoja ja kilttejä tyttöjä, joilla on hiukset ponihännällä ja jotka tykkäävät vaatteista ja pastellinvärisistä asioista. Yhtäkkiä Spice Girls tarjoili jonkun ihan uudenlaisen vaihtoehdon.
Kaksikko tosiaankin oli yhdenlainen pyörremyrsky. Vuonna 1997 Ylen haastattelussa Mel B laukoo toimittajalle, että ”sinä ärsytät minua”. Hetkeä myöhemmin Geri vetää pikkuhousut päähänsä.
Tämä Spice Girlsissä onkin huomionarvoista: he käyttäytyvät juuri kuten tärkein kohderyhmänsä, 10 ikävuoden molemmin puolin olevat tytöt.
Jos katsoo peräjälkeen mainitun haastattelun sekä Yle Areenassa olevan suomalaisten fanien haastattelun huomaa, että dynamiikka on tismalleen sama. Molemmissa tytöt lisäilevät sanoja toistensa vastauksiin, heiluvat, kikattelevat ja näpräävät hiuksia.
Ovat siis sanalla sanoen levottomia, niin kuin lapset nyt ovat.
Villeistä esiintymisistä kumpuaa varmastikin osittain se aitouden vaikutelma, josta monet puhuvat. Se nousee Saarikosken tutkimusaineistossa, tämän jutun haastateltavien puheissa ja myös bändin jäsenten sanomisissa. Toistuvasti he vastasivat suosionsa salaisuuden olevan sen, että ovat aitoja omia itsejään, kuin naapurintyttöjä.
Myös Spaissareiden ulkonäköä on kiitelty aidoksi. He kun ovat ”normaalikokoisia ja tavallisen näköisiä”.
Totuus oli hieman toinen.
Mel C, Sporty Spice. Ylen vuoden 1997 haastattelussa toimittaja kysyi oletuksilla ladatun kysymyksen: ”Onko vaikeaa vastustaa rasvaisia ruokia ja hyviä viinejä, kun yrittää pysyä kunnossa?”
Mel B: Minä syön mitä haluan.
Emma: Me emme ole kiinnostuneet tuollaisesta, syömme mitä haluamme, ja se on meidän viestimme.
Mel C: Tykkään syödä tosi terveellisesti. -- Jos pidät huolta kehostasi, niin kehosi pitää huolta sinusta.
Melanie Chisholm on myöhemmin kertonut sairastaneensa noina vuosina anoreksiaa. Se keho, jota niin moni suomalaistyttö piti urheilullisena ja terveellisenä, ei todellisuudessa sitä ollut.
Iliev kertoo olleensa lihava lapsi, muttei kokenut ristiriitaa oman kehonsa ja Spaissareiden tarjoamien kehonkuvien välillä. 8-vuotiaaseen murrosikä ei ollut vielä iskenyt, eikä oma keho ollut muuttunut silmätikuksi.
Juuri Mel C on Saarikosken aineistossa kaikkein suosituin Spaissari. Tyylinsä puolesta hän oli myös tavoitettavissa: Adidaksen neppariverkkareita sai jokaisesta Prismasta, samoin lenkkitossuja. Tyttömäisyyttä vieroksuneessa kulttuurissa sporttinen ja poikamainenkin esikuva saattoi olla helpoiten lähestyttävä.
Ehkä naisellisuudesta irrottautuminen selittää myös nykypäivänä esimerkiksi Billie Eilishin suosiota – jos siis puhutaan vain ulkoisesta habituksesta. Löysiin ja peittäviin vaatteisiin pukeutuva Eilish ei korosta seksikkyyttä, ei ainakaan perinteisillä tavoilla.
Spice Girls sen sijaan korosti.
Heart Management -musiikkiyhtiö järjestää Lontoossa avoimen koe-esiintymistilaisuuden naisista koostuvan laulu- ja tanssiyhtyeen (”choreographed, singing/dancing, all-female pop act”) perustamiseksi. Tilaisuudesta ilmoitetaan The Stage -lehdessä.
Yhtyeen jäseniksi valitaan Victoria Adams, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Halliwell ja Michelle Stephenson. Muutaman kuukauden harjoittelujen jälkeen Stephenson korvataan Emma Buntonilla.
Spice-nimen valinnut viisikko jättää Heart Managementin, jossa ei huomioida heidän omia mielipiteitään tarpeeksi. 19 Entertainment -yhtiön Simon Fullerista tulee heidän managerinsa. Yhtyeen nimeksi muodostuu Spice Girls, koska Spice-niminen räppäri on jo olemassa – lisäksi uusi nimi on näpäytys musiikkialan miehille, jotka ovat kutsuneet heitä väheksyvästi ”Spice-tytöiksi”.
Spice Girlsin debyyttisingle ja -video Wannabe julkaistaan kesällä. Kappaleesta tulee heti valtaisa hitti ja musiikkivideosta myös. Spice Girls -huuma alkaa. Syyskuussa ilmestyy ensimmäinen albumi Spice – 23 miljoonan kappaleen myynnillään se on edelleen menestynein naisyhtyeen albumi koskaan. Seuraavat singlet Say You’ll Be There ja 2 Become 1 nousevat niin ikään listaykkösiksi. Spice Girls -aiheista elokuvaa aletaan myös tehdä saman tien, projekti julkistetaan vuoden 1996 Cannesin elokuvajuhlilla.
Spice Girls on viimeistään nyt valtava maailmanlaajuinen ilmiö. Kakkosalbumi Spiceworld ja sen ensisingle Spice Up Your Life jatkavat menestysputkea. Yhtye esiintyy ympäri maailmaa jättiyleisöille ja viihdelehdet seuraavat sen jäseniä herkeämättä. Spice World -musikaalikomedia saa ensi-iltansa joulukuussa: kriitikot antavat sille murska-arvioita, mutta elokuvasta tulee menestys.
Alkuvuodesta ilmestyvä Stop on Spice Girlsin seitsemäs single ja ensimmäinen, joka ei nousekaan Britanniassa listaykköseksi, vaan singlelistan toiselle sijalle. Spaissari-huuma jatkuu silti, kunnes toukokuussa tulee pommi: Geri Halliwell jättää yhtyeen. Se nousee otsikoihin ympäri maailmaa, Suomessakin tv-uutislähetysten pääaiheisiin. Viimeinen Spiceworld-albumilta julkaistu single, Viva Forever, on samalla viimeinen jolla Halliwell on mukana. Yhtye jatkaa kuitenkin nelihenkisenä ja julkaisee loppuvuodesta kappaleen Goodbye.
Victoria Adamsista tulee avioliiton jälkeen Victoria Beckham. Hän, Brown, Bunton ja Chisholm työstävät kolmatta Spice Girls -albumia, mutta edistävät samalla myös omia soolouriaan. Chisholm ehtii ensin ja julkaisee sooloalbuminsa lokakuussa (bändin jättänyt Halliwell tosin julkaisi omansa jo kesällä).
Brown julkaisee sooloalbuminsa lokakuussa ja marraskuussa ilmestyy nelihenkisen Spice Girlsin kolmas albumi Forever.Myyntimääriltään se ei yllä lähellekään yhtyeen aiempia pitkäsoittoja. Kriitikotkaan eivät oikein lämpene levylle. Ja sitten joulukuussa se tapahtuu – Spice Girlsin jäsenet ilmoittavat keskittyvänsä tästedes soolouriinsa. Heidän mukaansa yhtye ei hajoa, mutta jää ”määrittelemättömän pituiselle tauolle”.
Seitsemän vuoden mittaiseksi venähtäneen tauon aikana Spice Girlsit jäsenet julkaisevat soololevyjä, esiintyvät tv-ohjelmissa, perustavat yrityksiä ja tekevät hyväntekeväisyystyötä. Kesällä 2007 yhtyeen jäsenet tiedottavat esiintyvänsä jälleen Spice Girlsinä, Halliwellkin on taas mukana. Viisikko lähtee vuoden mittaiselle ja menestyksekkälle Return of the Spice Girls -kiertueelle. Seuraavan kerran he näyttäytyvät yhdessä kesällä 2012, yhtyeen kappaleiden pohjalta tehdyn Viva Forever! -teatterimusikaalin ensi-illassa – musikaali tosin menestyy lopulta kehnosti. Saman vuoden syksyllä yhtye myös esittää pienen hittisikermän Lontoon olympialaisten päätösseremoniassa.
Kesällä 2016 huomiota saa Brownin, Buntonin ja Halliwellin julkaisema videotervehdys, jossa he juhlistavat Wannabe-sinkun 20-vuotissynttäreitä ja vihjailevat uudesta kolmihenkisestä GEM-nimisestä kokoonpanosta. Yksi GEM-kappale vuotaa myöhemmin julki internetiin, mutta virallisia julkaisuja ei tule ja projekti haudataan. 2019 kuitenkin toteutuu uusi paluukiertue, tosin nelihenkisenä, sillä Beckham haluaa keskittyä muotibisneksiinsä. Britanniassa ja Irlannissa nähtävä kiertue menestyy hyvin.
Mitä seuraavaksi? Chisholm kertoo loppuvuodesta 2021 eri haastatteluissa keskustelevansa Brownin, Buntonin ja Halliwellin kanssa ”jatkuvasti” uusista konserteista ja kiertueista. Chisholm ei sulje pois Beckhaminkaan paluuta yhtyeen riveihin.
Eli: tuskinpa Spaissareiden tarina on vieläkään ohi.
Saarikoski on tutkinut tyttöyttä laajemminkin ja esimerkiksi huora-sanan käyttöä tyttöjen keskinäisessä kanssakäymisessä. Vaikka Spaissarit olivat seksikkäitä niin sanotusti omasta tahdostaan, kyse on lopulta kuitenkin miehiseen katseeseen vastaamisesta. Saarikosken mielestä se on tyhmä vastaus.
”Tytöt voivat ottaa karnevalistisesti haltuun huora-sanan tai seksikkään ulkonäön ilman, että se sisältää alistusta, mutta siinä ei anneta mitään vaihtoehtoa. Se vain tuo vanhan kuvan näkyvämmäksi lyömällä yli.”
Nykyään tyttöys tarjoaa muunkinlaisia vastauksia, kuten Riina Tanskasen Tympeät tytöt -sarjakuva. Siinä missä Spaissarit pitävät hauskaa ja näyttävät hyvältä, Tympeät tytöt näyttävät ihan kaikenlaiselta, eivätkä hymyile. Koska tyttöys on myös sellaista.
Mutta ei Spice Girls ollut ainoastaan tyttöjen juttu.
Somerolaisen kyläkoulun kasvatti Eino Nurmisto hurahti Spaissareihin koulun luokkaretkellä. Helsinkiin matkaavan junan ravintolavaunussa oli myynnissä Spice Girls -tikkareita. Sellaisen Nurmisto osti ja paluuta Spice Worldista ei ole sen jälkeen ollut.
Nyt 31-vuotias Nurmisto osti juuri Tori.fi:stä 70 euroa maksaneen Spice Girls -polaroidkameran. Spaissari-tuotteen siitä tekevät värit ja pieni teksti ”Spice Cam”.
Nurmisto on Instagram-profiilitekstinsä mukaan ”valtakunnan ykköshomo” ja kirjoittanut kaksi vuotta sitten Homopojan opas -nimisen kirjan. Hänelle on tärkeää voida ulospäin viestiä, millainen ihminen on. Se tarkoittaa väistämättäkin materiaa.
Vaikkei oma seksuaalinen suuntautuminen ollut Nurmistolle tuolloin vielä selvää tai ainakaan tiedostettua, Spice Girls rakensi sitä feminististä kuplaa, jossa Nurmisto koki saavansa poiketa tyypillisistä poikien jutuista. Kuplan sisällä oma identiteetti ei ollut ongelma, vaan Nurmisto sanoo ongelmien tulleen ympäröivän maailman ankeudesta.
”Kyllä Spice Girls minuun sellaisen hyvin vahvan feminismin siemenen siinä seitsemän vuoden iässä istutti.”
Geri, Ginger Spice. Nurmiston suosikit vaihtuivat vuosien varrella, kunnes Geri Halliwell ajoi muiden ohi. Vuonna 2002 julkaistusta Gerin elämäkerrasta löytyi nimittäin useita yhtäläisyyksiä: sama horoskooppimerkki, samanlaisia mielenterveysongelmia ja haasteita samoissa ikävaiheissa.
Geriä pidettiin joukon johtajana. Hän oli äänekäs, rämäpäinen ja näyttävästi pukeutunut. Punaisilla hiuksilla, käheällä äänellä ja omapäisellä olemuksellaan hän asettui osaksi vastavirran naishahmojen jatkumoa, johon kuuluvat esimerkiksi Maria Magdalena ja Pretty Womanin Vivian Ward (Julia Roberts).
Ja vielä omapäisemmän Geristä teki se, että hän jätti bändin. Geri tiputti pommin muutama päivä Suomen keikkojen jälkeen, toukokuussa 1998 – juuri kun suomalaisten fanien suurimmat unelmat olivat käyneet toteen.
Veera Iliev muistaa ymmärtäneensä tuolloin ensimmäistä kertaa, että maailmassa voi jotain hajota.
”Että kaikki ei menekään aina niin kuin pitäisi, että maailmassa on suuria tragedioita.”
Uutinen mursi monet, ja Britanniassa faneille avattiin kriisipuhelin. Mutta Saarikosken aineistosta nousee myös valonpilkahdus.
”Aluksi en ymmärtänyt hänen päätöstään, mutta loppujen lopuksi ymmärsin, että hänessähän oli girl poweria ja hän käytti sitä, päätti kokeilla omia ’siipiään’, toteaa eräs fani.
Pian seurasivat uutiset Mel B:n ja Victorian raskaudesta. Yhtäkkiä tyttöenergian seassa alkoi pyöriä aviomiehiä ja vauvoja, spaissari-tytöt muuttuivat naisiksi. Rouvaenergiaa, pauhasi eräskin fani. Toisaalta sekin kuului kuvaan. Iliev muistelee rationalisoineensa asian.
”Jos haluat olla äiti niin sinulla on oikeus siihen. Jos et halua niin se on sinun valintasi. Pointti on se, että pitää olla oikeus valita.”
Girl power -ideologia ei kuitenkaan muistanut huomioida sitä, että aina ei ole mahdollisuutta valita.
Unelmamaailmassa tytöt pystyvät kaikkeen, mutta oikeassa maailmassa tyttöyden rinnalla vaikuttavat sellaiset asiat kuin luokka, etnisyys ja vähemmistöasema, puhumattakaan binäärisyyden ulkopuolelle jäävistä sukupuolista.
Spaissarit myös painottivat tyttöjen ylivertaisuutta: Tytöt ja naiset eivät tarvitse miehiä, he ovat parempia kuin miehet ja oikeastaan jumalakin on nainen. Ei nousta miesten tasolle vaan ohi, ja katsotaan heitä alaviistoon.
Spice Girlsit julistivat esikuvakseen ja kuudenneksi Spice Girliksi Margaret Thatcherin, Britannian entisen pääministerin. Saarikoski kutsuukin Spaissareiden feminismiä oikeistolaiseksi feminismiksi, mutta ei ole varma voiko sellaista olla edes olemassa.
”Feminismi on ihmisoikeusliike, ja siihen kuuluu kaikkien ihmisten tasa-arvo ja hyvä kohtelu. Oikeistolaisuus ei aja tasa-arvoa, vaan eriarvoistavaa politiikkaa.”
Eino Nurmisto olikin iloinen, kun vuoden 2019 Lontoon keikoilla hän näki uudenlaiset Spaissarit. Girl powerin lisäksi he julistivat sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, etnisen alkuperän moninaisuutta.
Mutta niin monien maailmaa girl power tuolloin muutti. Veera Ilieville Spice Girls oli kivijalka, jonka päälle rakentaa omaa identiteettiä. Hän ei usko, että valtaväestö ymmärtää, kuinka suuri vaikutus yhtyeellä on ollut hänen sukupolveensa, milleniaaleihin. Tyttöjen asema nimittäin nousi pysyvästi.
”Olen 34-vuotias ja ikäluokallani alkaa olla työelämässä päätäntävaltaa. Meillä on paljon ostovoimaa ja me perustetaan juuri nyt perheitä. Meidän kädenjälki alkaa näkyä yhteiskunnassa.”
Iliev työskentelee IT-alalla, ja edustaa naisena usein vähemmistöä huoneessa. Monissa tilanteissa hän kertoo pärjänneensä juuri Spaissareiden taktiikalla: liittoutumalla toisen naisen kanssa. Eikä nyt tarkoiteta mitään miehiä vastaan nousemista vaan sitä, että naiset tukevat toisiaan. Kun toinen nainen sanoo jotain, edes hän osoittaa kuulleensa sen.
”Jos me naisina pidämme toistemme puolia, siihen on vaikea tulla väliin.”
Girl powerista jäi asenne vuosikausiksi, Iliev sanoo ja nostaa tietokoneen ruudulla kaksi sormea pystyyn rauhan merkiksi.