40 ihmistä piti HS Nytille kuukauden ajan itkupäiväkirjaa. He merkitsivät päiväkirjaan jokaisen itkunsa.

Kuukauden mittausjakson aikana osallistujat itkivät yhteensä 656 kertaa.

Inkeri Harju HS, teksti


Itkin ilosta, koska sushi oli hyvää.

Tuuli


Itkin kotona illalla kun katoin tiktokeja. Tiktokissa joku nainen puhui syömisestä, kehonkuvasta ja syömishäiriöstä runon muodossa. Tää sai mut herkille, koska just ajattelin etten söis tänään enää mitään, koska mulla on niin huono olo itsestä tällä hetkellä. Huomaan, että itken tiktokeille aika usein.

Alma

Pyysimme ihmisiä pitämään joulu-tammikuussa kuukauden ajan itkupäiväkirjaa.

Projektiin osallistui 40 noin 20–40-vuotiasta ihmistä joka puolelta Suomea. Itkuja merkittiin ylös Rovaniemellä, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Janakkalassa ja Salossa. Eniten mukana oli parikymppisiä.

He merkitsivät päiväkirjaan jokaisen itkunsa. Jo silmien kostuminen laskettiin mukaan.

Merkinnöissä kerrottiin itkun ajankohta, paikka sekä syy.

Ylivoimainen enemmistö osallistuneista oli naisia, mutta mukana oli myös muutamia miehiä sekä muita.

Osallistujat kerättiin HS Nytin Instagram-stooriin laitetulla hakuilmoituksella.


Silmät kostui, kun lempiopettajani kehui taitojani.

Ronja


Olin niin iloinen ja ihastunut kun hellu laittoi söpöjä viestejä.

Miia

Kuukauden mittausjakson aikana osallistujat itkivät yhteensä 656 kertaa.

Yksi osallistuja ei vuodattanut kyyneleen kyyneltä. Eniten vollottanut henkilö sai päiväkirjaansa 45 merkintää.

Porujen keskiarvo oli 16 kertaa kuukauden aikana.

Noin 20 itkukertaa kuukaudessa kuulostaa isolta määrältä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi keskiverto amerikkalainen nainen itkee vain 3,5 kertaa kuukaudessa. Miehillä vastaava luku on 1,9 kertaa.

On kuitenkin todennäköistä, että itkupäiväkirjaa pitämään hakeutuivat innokkaimmin ne ihmiset, jotka tiesivät itkevänsä usein.


Katotaan mun poikaystävän kanssa officee ja aloin huutoitkee kun Pam tuli raskaaks (vaikka oon nähny tän monii monii kertoi).

Saana

Ylivoimaisesti eniten osallistujat itkivät tv-sarjoille ja elokuville. Moni kertoi itkeneensä saman elokuvan tai sarjan aikana useaan kertaan.

Eräs osallistuja oli itkenyt Kikka-elokuvalle teatterissa lähes koko näytöksen ajan. Uusin Avatar sai myös useamman maininnan.

Takuuvarmat itkut saatiin myös Disneyn piirretyistä, kuten Cocosta, Soulista ja Karhuveljeni Kodasta.

Päiväkirjan pitoaika sattui vuodenvaihteeseen, ja jouluaattona esitettävä Lumiukko itketti tänäkin vuonna.

Tv-sarjoissa skaala oli niin ikään laaja. Itkun arvoisia olivat tosi-tv-sarjat, kuten Love It or List It ja Too Hot Handle sekä draamat, kuten Young Royals ja The Good Doctor.

Alle on koottu lista kaikista elokuvista ja tv-sarjoista, jotka mainittiin päiväkirjoissa.


Itkin illalla tiktokille, jossa videon kuvaaja teki itselleen rakennekynsiä ja näytti lopputuloksen poikaystävälleen. Poikaystävä oli aidon kiinnostunut kynsistä ja reaktiot olivat innostuneita ja söpöjä.

Selja

Toiseksi suurin yksittäinen itkun syy oli somevideot. Todella moni kertoi itkeneensä joko Tiktok-videoille tai Instagram Reelseille.

Osallistujien silmiä vetistivät esimerkiksi videot koirista, jotka näkevät omistajansa pitkän ajan jälkeen, lasten ja isovanhempien söpöt videot sekä joulun alla kiertäneet videot sikatiloilta.

Eniten itkettiin hellyttäville ja koskettaville videoille.

Päiväkirjan pitoajankohtaan sattui sekä jouluaatto että uudenvuodenaatto. Aloituspäivästä riippuen osallistujat pitivät kirjaa 7.12. ja 9.1. välisenä aikana.

Aattopäivät olivat selvästi itkuisia. Jouluaattona 17 ihmistä 40:stä itki. Itkukertoja oli yhteensä 28.

Itkuja aiheuttivat sekä jouluaattoon liittyvä onni ja liikutus että stressi ja ahdistus. Myös jouluklassikot kuten Lumiukko ja Joulupukin kuuma linja herkistivät.

Myös uudenvuodenaatto oli vetinen päivä. Silloin 14 ihmistä merkitsi päiväkirjaansa itkeneensä. Itkuja kertyi 29.


Iltapäivä Airbnb: vietin ensimmäistä kertaa jouluaaton niin kuin itse haluan: yksin koiran kanssa maaseudulla. Se oli niin ihanaa, että ilo purkautui itkuna.

Liisa


Herättiin aamulla vaimon kanssa puolenpäivän aikaan ja hänen vatsansa oli kipeä. Lähdimme lääkäriin toteamaan tilannetta, koska vaimoni on raskaana. Noin klo 21 meille syntyikin pieni tyttövauva. Ja tuoretta isää itketti aivan vimmatusti monen tunnin ajan!

Teemu

29-vuotias Teemu oli yksi päiväkirjaa HS Nytille pitäneistä. Hän ei ole aiemmin pitänyt minkäänlaista päiväkirjaa elämästään.

”Kokemus oli mielenkiintoinen. Sitä keskittyi omaan arkeensa ihan eri tavalla, kun sitä vähän kirjoitti ylös”, Teemu kuvailee kokemusta.

Teemusta tuli päiväkirjan pitämisen aikana isä. Ja sekös vasta on itkettänyt.

”Mulla on silmänympärykset ihan hirveen näköiset, kun mä herkistyn joka kerta kun katselen tai syötän sitä pientä vauvaa.”

Teemu itki seurantajakson aikana 27 kertaa. Se on hänelle suhteellisen vähän, koska Teemu kyynelehtii ”lähes mille tahansa”.


Katselemme vaimoni kanssa ennen nukkumaan menoa Too Hot to Handle -sarjan loppuhuipennusta, jossa itsekeskeiset ihmiset alkavat vihdoin ymmärtää, että muidenkin tunteilla on väliä. Ja itkuhan siinä meikäläiseltä pääsi!

Teemu

Kuukauden kirjanpidon jälkeen Teemu yllättyi siitä, kuinka paljon työt kaupan alalla itkettävät häntä.

”Se on ehkä vähän huono asia.”

Teemu on huomannut, että herkistyminen on lisääntynyt aikuisiässä. Nykyään hän saattaa herkistyä esimerkiksi keskustellessaan jonkun kanssa vähänkään syvällisemmin tai nähdessään kauniin esineen.

Ihmiset suhtautuvat Teemun kyyneliin vaihtelevasti. Välillä he saattavat luulla itse tehneensä jotain väärää, vaikka siitä harvoin on kyse.

Teemu itkee enemmän positiivisten tunteiden takia, ilosta ja liikutuksesta.

Aiemmin Teemua hävetti itkeä julkisesti, mutta nykyään hän on sinut asian kanssa.

Teemu itkee mieheksi tavallista enemmän. Hänen mielestään miesten tunteista ei vieläkään puhuta tarpeeksi. Ja jos puhutaan, puhe on negatiivissävytteistä.

”Etenkin miespiireissä sellainen mies, joka näyttää tunteitaan, on vähän nössömpi tyyppi. Siitä saa leiman.”


Käytin autoni ekaa kertaa katsastuksessa. Kyseessä on vuoden -89 Saab 900, jonka pakoputkesta lentää nokihiukkasta tyhjäkäynnillä, auto kilisee ja kolisee. Pelottaa ajatella kunka kalliiksi tämä tulee. Ja laakista Hyväksytty! Kuulemma pikku nokihiukkaset kuuluvat tämän polven autoon. Itken onnesta!

Teemu


En oo koskaan ollu näin aikuismaisessa suhteessa, jossa toisella on näin hyvät tunne- ja keskustelutaidot ja mulla on hyvä ja rakastettu olo näin alussa suhdetta. Täähän on bare minimum mitä ihmissuhteen kuuluukin olla, mutta mulle se on niin uutta, että oon siitä häkeltyneen onnellinen.

Miia

Kolmas iso itkun syy oli rakkaus- ja ihmissuhdeasiat. Päiväkirjan pitäjät itkivät paljon rakkauteen ja ihmissuhteeseen liittyviä huolia, mutta myös onnellisuus itketti.

Ihmiset itkivät onnesta ja ilosta, kun kumppani teki jotain ihanaa tai vain oli mahtava. Rakkaus tai ihastus aiheutti verrattain paljon onnen itkua.


Illalla itkin seksin jälkeen, hyvät itkut.

Piritta

Kaikki eivät kuitenkaan itkeneet onnesta.

Päiväkirjoissa oli sydäntä särkeviä päivityksiä siitä, kuinka pelätään, ettei ihastus vastaa tunteisiin tai että on toiselle vain seksisuhde, vaikka itse haluaisi enemmän.

Parisuhteessa olevat itkivät loukkaaville kommenteille, riidoille tai kumppanin turhauttavalle käytökselle.


Mietin, miksi ihastukseni ei halua olla poikaystäväni.

Silja

Silja, 25, tuli tietoisemmaksi itkemisestään päiväkirjaa pitäessään. Hän itki kuukauden aikana 23 kertaa. Hänen oman arvionsa mukaan määrä on hieman enemmän kuin normaalisti.

Siljalla yleisin itkun syy oli epävarma tilanne oman ihastuksensa kanssa. Kaikki Siljan merkitsemät itkut johtuivat negatiivisista tunteista.

Päiväkirjaa täyttäessään Silja huomasi itkeneensä muutamalle tv-sarjalle. Hän kuitenkin ajattelee, ettei välttämättä itkenyt niinkään itse sarjalle vaan jollekin asialle omassa elämässään.

"Tällä hetkellä sellainen surua aiheuttava asia on se, ettei ole parisuhdetta. Sellaiset sarjat, joissa on onnellinen pariskunta saattavat siksi alkaa itkettää.”

Itkujen määrää lisäsi myös joulun aika, jolloin Silja arvioi olevansa herkemmässä tilassa kuin normaalisti.

Silja kokee, että nykyään itkeminen on hänelle helpompaa kuin nuorempana. Hän ei kuitenkaan juuri itke muiden seurassa.

Jos itku tulee muiden läsnä ollessa, Silja tuntee siitä häpeää. Hän joutuukin välillä pidättelemään itkua julkisilla paikoilla.

”Varsinkin jos se itkun syy on aika pieni, tulee sellainen olo, että ihmiset huolestuu kauheasti.”

Silja on huomannut, että alkoholi lisää itkuherkkyyttä. Myös krapulassa itku on herkemmässä. Osin tästä syystä Silja on vähentänyt alkoholinkäyttöä viime aikoina.


Mietin olenko hyvä ystävä kenellekään tai viihtyvätkö ihmiset ylipäätään seurassani.

Silja

Viihteen ja ihmissuhteiden lisäksi päiväkirjoista nousi kolme edellisiä vähemmän itkuja aiheuttanutta kategoriaa. Näitä olivat ikävä, itsetunto ja suhteet vanhempiin.

Useissa päiväkirjoissa itkettiin ikävää. Osallistujat ikävöivät esimerkiksi kaukana asuvaa kumppania, lapsuudenkotia, kuollutta ystävää, sukulaista tai lemmikkiä ja ex-kumppania.

Itsetunto-kategoriaan laskettiin itkut, joiden syy oli itseinho, pettymys omaan osaamiseen, epäonnistumisen tunne, riittämättömyys tai epävarmuus itsestä.

Tässäkin sarakkeessa oli surullisen paljon rasteja.


Itkin kun masentaa ja tuntuu yksinäiseltä ja taakalta muille ihmisille.

Ronja

Koska itkupäiväkirjan täyttö osui joulunpyhille, moni osallistuja näki vanhempiaan tai ajatteli heitä enemmän kuin normaalisti. Mahdollisesti tämän takia suhteet omiin vanhempiin itkettivät jonkin verran.

Moni itki vaikeaa äitisuhdettaan.


Illalla itkin väsymystä ja sitä, kuinka tunnen olevani täysin epäonnistunut, kun en pysty täyttämään vanhempien odotuksia (joita he ei koskaan ole mulle ainakaan ääneen asettaneet todellisuudessa) ja kuinka heidän seurassaan käyttäydyn inhottavasti, kiukuttelen kuin pieni lapsi, vaikka he auttavat aivan valtavasti kaikessa, eivätkä ansaitse aikuiselta lapseltaan sellaista käytöstä.

Essi


Muuttopäivän iltana kasattiin Ikean sänkyä, jotta päästäisiin nukkumaan, hermohan siinä meni.

Jenni

Myös tavallinen arki aiheutti osallistujissa itkua. Tätä itkun lajia voisi kuvailla sanalla vitutusitku.

Sellaisen aiheuttivat esimerkiksi liukastuminen kauppakassien kanssa, lapsen kiukuttelu ja Ikean sängyn kasaaminen.

Väsymys, nälkä tai PSM-oireet lisäsivät vitutusitkun todennäköisyyttä.


Pari raivokyyneltä, kun koko päivänä mikään ei ollut oikein sujunut ja nyt pudotin neuletyöstäni monta silmukkaa.

Emilia

Jos päiväkirjoista jotain oppii, niin ainakin sen, että ihmiset itkevät mille tahansa. Kyynelkanavat voivat aueta mitä absurdeimmasta syystä tai pysyä kiinni suurenkin tragedian kohdalla.

Oli sitten supernyyhkijä tai ei, voi omien itkujen kirjaaminen opettaa paljon itsestä ja auttaa taklaamaan itkuun liittyvää häpeää.

Oikaisu 3.2. kello 15.42: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti 20:stä itkukerrasta vurokaudessa. Oikea aikamääre on kuukausi.