a

Vauhti on hurja.
Viime vuoden alussa Suomessa oli tuhat tuulivoimalaa.
Nyt niitä on yli 1 400.

Kahden vuoden kuluttua voimaloita on 2 000.

Jos kaikki alkuvaiheessa olevat hankkeet toteutuvat,
Suomessa voi olla 10 vuoden kuluttua yli 10 000 tuulivoimalaa.

Anni Lassila, teksti

Kauhukuvissa Suomesta tulee merialueita myöten yhtä suurta tuulipuistoa, missä kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa ja tänne jäävät vain melu, voimajohtojen viidakko ja kesäillan horisontissa vilkkuvat varoitusvalot.

Tuulivoimaa rakennetaan nyt vauhdilla, sillä koko läntinen maailma janoaa vihreää sähköä. Sitä tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Suomi taasen on vähintään Euroopan, ehkä koko maailman houkuttelevimpia paikkoja rakentaa maatuulivoimaa. Suomessa on tuulista, maa on litteä ja maaperä tukeva.

Ennen kaikkea Suomessa on tilaa.

Siksi Euroopan tuulivoimasijoittajat ovat suunnanneet Suomeen ja Ruotsiin.

Toukokuussa tuulivoimarakentaja Myrsky Energia kertoi sopineensa tanskalaisen sijoitusrahaston kanssa 2,3 miljardin euron sijoituksista Myrskyn voimalaprojekteihin. Kaksi vuotta sitten toinen kotimainen voimalarakentaja Ilmatar myi enemmistöomistuksen ranskalaiselle pääomasijoittajalle. Eniten uusia hankkeita Suomessa on ruotsalaisella OX2:lla, jolla on kehitteillä lähes 800 maatuulivoimalaa ja paljon merituulivoimaa.

Ulkomaisista sijoittajista on tullut alalle elintärkeitä. Tuulivoimaloiden rakentaminen vaatii niin paljon rahaa, ettei sitä yksin kotimaassa riitä.

Ulkomaisen rahan iso osuus herättää myös epäilyksen: Käytetäänkö Suomea hyväksi?

Tilaajille Haluatko lukea koko artikkelin? Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.