20 kuvaa
hallitus-
kriisistä

Pääministerin ja Sdp:n kuukausia kestänyt kujanjuoksu päättyi hallituksen eronpyyntöön.

1.9. Posti siirtää noin 700 paketti­lajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palveluihin. Marraskuun alussa heidän on tarkoitus siirtyä toisen työ­ehto­sopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) työehto­sopimus vaihtuisi Teollisuus­liittoon. Pau vastustaa siirtoa sanoen, että muutos voisi laskea palkkoja 30–50 prosentilla. Ensimmäiset työntekijät marssivat ulos.

2.9. Pau aloittaa kolmen päivän työtaistelun vastalauseena siirrolle. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoo Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa. Lakko keskeytetään 3.9.

9.9. Kiistan osapuolet, työntekijöitä edustava Pau ja työnantajia edustava Palvelualojen työnantajat (Palta) aloittavat neuvottelut työehto­sopimuksesta. Neuvotteluissa ei löydy ratkaisua.

11.9. Rinne ehdottaa HS:n haastattelussa, että yksi vaihtoehto on ratkaista asia tuntuvilla rahallisilla kerta­korvauksilla. Rinteen mukaan kerta­korvauksia on käytetty ennenkin vastaavia riitojen ratkaistaessa, kun siirtymiä vanhasta järjestelmästä uuteen on rakenneltu.

22.10. Kiistan osapuolet eivät löydä ratkaisua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona. Pau ilmoittaa aloittavansa laajat lakot.

11.11. Lakot alkavat. Lakkoon menee noin 9000 postin jakelu-, käsittely- ja kuljetustyöntekijää. Lakko häiritsee etenkin kirjepostin kulkua.

21.11. Pääministeri Rinne vakuuttaa edus­kunnan kyselytunnilla, että 700 pakettilajittelijan työehdot tullaan turvaamaan. Samoin hän vakuutti, että ”työehtoshoppailu loppuu tästä maasta”.

22.11. Ministeri Paatero perustaa selvitysryhmän ratkomaan työ­ehto­riitaa. Ryhmään kuuluvat Lasse Laatunen, Ann Selin, Lauri Ihalainen ja Jukka Ahtela. Pääministeri Rinne myöntää myöhemmin olleensa mukana ideoimassa työryhmää. Ryhmä aloittaa työt ja jättää oman esityksensä viikonloppuna. Medialiitto ei hyväksy ehdotusta.

25.11. Tukilakot laajenevat ja sekoittavat muun muassa pää­kaupunki­seudun bussiliikenteen päiväksi. Myös Finnair peruu useita lentoja ja risteilyaluksia jää satamiin.

27.11. Työriitaan saadaan sopu, kun lakot ovat kestäneet yli kaksi viikkoa. Riita ratkesi niin, että sen ytimessä olleet 700 pakettilajittelijaa pysyvät Posti- ja logistiikka-alan Paun jäseninä. Heidän työnantajansa siirtyy Paltan jäseneksi. Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen ovat lopputulokseen tyytyväisiä.

27.11. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo opposition tekevän välikysymyksen hallituksen toiminnasta Postiin liittyen. Perussuomalaiset eivät ole mukana välikysymyksessä.

28.11. Eduskunnan kyselytunti liittyen Postiin. Perussuomalaiset vaatii pää­ministerin ilmoitusta Postin tilanteen taustoista. Pääministeri Rinne sanoo, että Posti jätti noudattamatta ministeri Paateron vaatimuksia.

28.11. Poliittinen kiista pahenee. Sen ytimessä on kysymys siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä. Ministerit ovat kertoneet ristiriitaisia tietoja siitä, yrittikö hallitus estää pakettilajittelijoiden siirtoa ja missä vaiheessa Rinne ja Paatero saivat kuulla Postin aikeista.

29.11. Ministeri Paatero eroaa ja jää sairauslomalle. Pääministeri Rinteen mukaan Paatero ei ollut ilmaissut Postin hallitukselle ja johdolle riittävän selvästi pääministerin kantaa siitä, ettei yhtäkään Postin työntekijää tule siirtää heikomman työehtosopimuksen piiriin.

29.11. Oppositio on vaatinut myös Rinnettä eroamaan. Hallituskumppanit vihreät ja keskusta vaativat Sdp:ltä lisää selvityksiä. Posti kiistää pääministeri Rinteen syytökset liittyen Postin toimintaan. ”Rinteen täytyy kantaa omista sanomisistaan vastuu”, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo HS:n haastattelussa.

1.12. Hallituspuolueet käyvät myöhään yöhön venyneen keskustelun siitä, miten hallitus voi jatkaa työtään Posti-kohun jälkimainingeissa. Puoliltaöin julkaistaan niukkasanainen twiitti, jossa kerrotaan, että hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina.

2.12. Hallituskriisi saa dramaattisen käänteen, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo iltapäivällä, että puolueen eduskuntaryhmällä ei ole luottamusta pääministeri Rinteeseen.

2.12. Rinne ei taivu keskustan odotuksiin vaan ryhtyy vasta­hyökkäykseen. Hän sanoo maanantai-­iltana Sdp:n puolue­hallituksen kokouksen jälkeen haluavansa keskustalta tarkemman selityksen siitä, mitä keskusta vaatii häneltä.

3.12. Pääministeri Rinne tapaa aamulla hallituskumppani keskustan puheen­johtaja Kulmunin. Kulmunin mukaan keskustan eduskunta­ryhmällä ja puolue­hallituksella ei ole luottamusta Rinteeseen.

3.12. Pääministeri Rinne jättää eronpyyntönsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva, Rio Gandara / HS, Aku Isotalo / HS, Martti Kainulainen / Lehtikuva, Niklas Meltio / HS, Vesa Moilanen / Lehtikuva, Jussi Nukari / Lehtikuva, Outi Pyhäranta / HS, Kaisa Rautaheimo / HS, Seppo Samuli / Lehtikuva, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva, Mikko Suutarinen / HS, Markku Ulander / Lehtikuva, Terhi Ylimäinen, kuvat

Pauliina Siniauer, teksti

Maria Lähteenmäki, kuvatuottaminen

Emma-Leena Ovaskainen, verkkotaitto