Autio
kaupunki

HS:n valokuvaaja Kalle Koponen kuvasi Helsingin keskustaa ilmasta historiallisen poikkeustilan ensimmäisenä päivänä. Kaupunki näytti samalta kuin aina mutta ihmisiä oli harvakseltaan. Katso ainutlaatuiset ilmakuvat Helsingin hiljentyneestä keskustasta.

Kalle Koponen, videot

Keskiviikko 18. maaliskuuta oli Suomessa ensimmäinen kokonainen poikkeustilapäivä. Suuri osa julkisista tiloista oli suljettu, hallitus oli kieltänyt yli kymmenen hengen kokoontumiset ja kehottanut yli 70-vuotiaita pysymään kodeissaan.

Vaikka oli arkipäivä ja kello hieman yli puolenpäivän, Kauppatorilla oli vain muutama koju.

Hyvin monet työikäiset olivat siirtyneet etätöihin, myös korkeakoulut ja oppilaitokset olivat sulkeneet ovensa. Kodeissa tehtiin työtä mutta myös opetettiin lapsia, koska pääosa kouluista oli kiinni.

Raitiovaunut kulkivat, ja autoja näkyi kaduilla harvakseltaan. Myös satunnaisia kulkijoita liikkui kaduilla, ja he näyttivät välttelevän toisiaan, aivan niin kuin valtion johto oli määrännyt.

Runoilija T. S. Eliot kirjoitti kokoelmassaan Autio maa, että ”huhtikuu on kuukausista julmin”. Sekin voi vielä osoittautua todeksi, mutta näin julmaa maaliskuuta ei Suomessa ole nähty aikoihin.

Pohjoisesplanadi oli äärimmäisen hiljainen.
Aleksanterinkadulla käveli vain kourallinen ihmisiä, Senaatintorilla ei sitäkään.
Näkymä Esplanadinpuiston yli Fabianinkadun suuntaan.
Oodin sulkeminen autioitti Kansalaistorin.
Mannerheimintiellä ajoi autoja vähemmän kuin tavallisesti. Jalkakäytävät olivat tyhjiä.

Kalle Koponen HS, videot

Lauri Malkavaara HS, tekstin editointi

Emma-Leena Ovaskainen HS, verkkotuottaminen