Näin koronavirus
vaikuttaa kehossa
Virus tunkeutuu hengistyselinten epiteelisoluihin, monistuu niissä ja infektoi taas uusia soluja. Useimmille oireet jäävät lieviksi, mutta pienellä vähemmistöllä keuhkot voivat lopulta pettää.
Mikko Puttonen, teksti
Uolevi Holmberg, Boris Stefanov ja Jukka Himanen, grafiikka
Kun annos uusia koronaviruksia pääsee hengitysteihin, se ei ensin tunnu missään. Infektio alkaa tuntua vasta, kun virukset ovat monistuneet riittävästi elimistössä ja kehossa on noussut tulehdus.
Virus kopioi itseään hengitysteiden epiteelisoluissa. Se käyttää sisäänkäyntinä niin sanottuja ace-2-reseptoreita solujen pinnassa.
Vallatut solut eivät enää toteuta entistä tehtäväänsä, vaan ne on valjastettu viruksen lisääntymiseen. Kun solu täyttyy viruksista, ne purkautuvat infektoimaan uusia soluja.
Elimistö ei kuitenkaan katso tumput suorana vierestä viruksen toimintaa. Viruksen valtaamat solut ovat tehneet hälytyksen. Se tarkoittaa tulehdusreaktiota, jossa keho alkaa puolustautua erilaisilla tulehdusaineilla tunkeilijaa vastaan.
Vaurioita kehossa pystyy aiheuttamaan sekä virus että elimistön oma tulehdusreaktio.
Keuhkojen tulehdus voi alkaa haitata niiden toimintaa. Kun keuhkoihin kertyy tulehdussoluja ja nestettä, niiden kyky toimittaa happea verenkiertoon häiriintyy.
Pahimmillaan tuloksena voi kehittyä äkillinen hengitysvajausoireyhtymä eli ards. Se on kaikista vaikein hengitysvajauksen muoto.
Infektion kesto vaihtelee. Oireet alkavat keskimäärin viiden päivän päästä tartunnasta. Valtaosa selviää lievillä oireilla, mutta osalla tauti pitkittyy ja muuttuu pahemmaksi.
Alaikäisillä lapsilla ja nuorilla vakavat taudinkuvat ovat hyvin harvinaisia. Sen sijaan monisairailla vanhuksilla on selvästi kohonnut kuoleman vaara.
Suuren kiinalaisaineiston mukaan yli 80-vuotiaista varmistetun tartunnan saaneista joka viides kuoli tautiin. Koko varmistettujen tapausten aineistossa kuolleisuus oli 3,8 prosenttia.
Lähteet: Immunologian professori Seppo Meri, The New York Times, Yhdysvaltain tautienhallintakeskus CDC, The Lancet, The Journal of Virology
Mikko Puttonen HS, teksti
Uolevi Holmberg HS, Boris Stefanov HS ja Jukka Himanen, animaatiot ja grafiikka
Emma-Leena Ovaskainen HS, tuottaminen ja verkkotaitto
JULKAISTU 16.3.2020 © Helsingin Sanomat