Uusimaa
sulkeutui

Koronavirusepidemian takia toteutettava Uudenmaan sulku sai luvan alkaa myöhään perjantaina. Helsingin Sanomat tallensi historiallisen eristämisen vaiheita.

Historiallinen Uudenmaan sulku ja siihen liittyvät rajoitukset tulivat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä keskiyöllä. Hyvinkäällä tietyömaan työntekijät toivat betoniporsaita Hämeenlinnanväylälle perjantaina alkuiltapäivästä.

Hyvinkään Sahamäen liittymälle tuotiin rakennusaitaa ja ajoesteitä sekä liikenneopastuskylttejä valmistamaan Uudenmaan rajan sulkemista.

Rajaa rakennettiin betoniporsaista. Työmaatyöntekijät pystyttivät Hämeenlinnanväylälle työmaa-aitoja perjantaina alkuiltapäivästä.

Infra- ja rakennusalan yhtiön Destian työntekijä kantoi uusia liikennemerkkejä tien 170 varteen Ruotsinpyhtäällä perjantaina. Merkki jäi kumolleen odottelemaan poliittisia päätöksiä.

Autojonoja kertyi, kun tiesulkuja valmisteltiin kolmostiellä.

Tiesuluilla oli lauantaina poliisien lisäksi Puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä, jotka toimivat poliisin alaisuudessa ja valvovat liikennettä.

Puolustusvoimien autot pysäköivät Kasvihuoneilmiö-sisustustavaratalon pihalle Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla.

Poliisi teki tarkastuksia Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla. Vielä lauantaina työasiat riittivät perusteeksi poliisille, virallista dokumenttia ei tarvittu.

Pyöräilijä Aarne Yli-Rotiala kohtasi poliisin, kun hän saapui katselemaan historiallista tapahtumaa Lahden moottoritien tuntumaan.

Sisäministeri Maria Ohisalo oli paikalla, kun poliisi tarkasti Uudeltamaalta lähteviä ajoneuvoja perjantain ja lauantain vastaisena yönä Hyvinkäällä Sahamäen liittymässä.

Tästä lähin myös Juna-asemilla kuulutetaan, että poliisi valvoo ja tarkastaa ihmisten matkustusoikeuksia. Junaliikenne maakuntien välillä jatkuu, mutta ilman perusteltuja syitä Uudenmaan rajan yli ei voi matkustaa.

Tiesuluilla pysäytykset pyritään pitämään poliisijohtoisina. Poliisit tekevät ihmisten puhutukset ja päätökset siitä, kuka saa jatkaa matkaa ja kuka ei.

Tarkastuspisteet aiheuttivat paikoin ajoneuvojen ruuhkautumista.

Liikenne oli rauhallista lauantaina. Tiesulkuja tehtiin betoniporsain pystytetyistä työmaa-aidoista.

Puolustusvoimien työntekijä valvoi ihmisten liikkumista Loviisassa Ahvenkosken sillalla.

Puolustusvoimien telttoja ja sotilasajoneuvoja Lahden moottoritien tarkastuspisteen läheisyydessä.

Vänrikki Samuel Ritakorpi johtaa Parolan varuskunnan virka-apujoukkuetta. Varusmiehet leiriytyvät aution talon pihassa Ridasjärvellä Hyvinkään koillispuolella.

Poliisi on perustanut 30–40 tiesulkua maakuntarajoille. Niillä on poliisien lisäksi Puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä, jotka toimivat poliisin alaisuudessa. Varusmiehet leiriytyivät autiotalon pihaan Hyvinkään koillispuolella.

Sami Kero / HS, Kalle Koponen / HS, Juhani Niiranen / HS, Outi Pyhäranta / HS, Juha Metso, Leif Rosas, kuvat

Hilla Körkkö / HS, kuvatekstit

Kimmo Taskinen / HS, verkkotaitto