Nuorisosäätiön entinen johtaja Perttu Nousiainen katosi puolitoista vuotta sitten. Häntä syytetään raskaista talousrikoksista. HS löysi Nousiaisen autiosta hiihtokeskuksesta Sveitsin Alpeilta.


Marko Junkkari ja Tommi Nieminen HS, teksti

Sami Kero HS, kuvat ja videot

iistain ja keskiviikon välisenä yönä, 16.–17. marraskuuta, Verbierin hiihtokeskukseen Sveitsin Alpeilla laskeutuu sumu. Ei mikään hämyinen usva, vaan sakea sumu, jossa ei näe kunnolla edes kengänkärkiään. Saatikka Perttu Nousiaista.

Häntä me nimittäin olemme etsimässä.

Kirjoitimme Nousiaisen katoamisesta laajan jutun, joka ilmestyi lauantaina 6. marraskuuta 2021.
42-vuotias Nousiainen on entinen keskustanuorten puheenjohtaja ja entinen Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Säätiö tarjoaa nuorille edullista asumista.

Nousiaista epäillään raskaista talousrikoksista.

Viime viikolla Nousiaista vastaan nostettiin syytteitä muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä kavalluksesta. Molemmista minimirangaistus on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

Lisää syytteitä on todennäköisesti tulossa, kun keskusrikospoliisi saa lähikuukausina valmiiksi esitutkintansa Nuorisosäätiön Tallinnan-bisneksistä.

Nousiainen on kuitenkin ollut kateissa. Hän on ollut poliisin ja muiden viranomaisten tavoittamattomissa jo puolitoista vuotta.

Viimeinen havainto Nousiaisesta on maaliskuun kolmannelta päivältä vuonna 2020. Tallinnalaisen hotellin valvontakameran kuvasta poliisi oli nähnyt, että Nousiainen oli poistunut hotellista ja lähtenyt punaisella Ford Fiesta -vuokra-autollaan jonnekin.

Sen koommin hänestä ei ole kuultu.

Väitetään, että Tallinnasta, Piritan rannalta, löytyi Nousiaisen kumivene kaatuneena. Viron poliisi kertoi sittemmin myös, että Nousiaisen vuokra-auto oli löytynyt Tallinnan ulkopuolelta maaseudulta.

Viranomaiset eivät tiettävästi tienneet edes sitä, oliko Nousiainen elossa vai kuollut.

Huhuja oli paljon ja faktoja vähän. Oikeastaan vain se oli selvää, että Nousiainen oli julistettu kadonneeksi. Ja että poliisi etsi häntä.

Juttu poiki paljon vinkkejä ja spekulaatioita Nousiaisen kohtalosta. Näitä langanpäitä ryhdyimme punomaan ja päädyimme Verbieriin, joka sijaitsee Sveitsin lounaisosassa Valais'n kantonissa.

Nousiainen saattaisi olla täällä.

Sumu laskeutuu Verbierin kylään Sveitsin Alpeilla.

HS on tullut etsimään jälkiä mystisesti kadonneesta Perttu Nousiaisesta.

Jäljet johtavat Lumi-nimiseen baariin, jonka omistajina on kaksi suomalaismiestä.

Ensi silmäyksellä näkee, että Verbier ei ole mikään tavallisen tallaajan lomanviettopaikka. Katujen varsilla on vieri vieressä luksusputiikkeja ja ravintoloita. Yleisimmät automerkit katukuvassa ovat Porsche ja Range Rover.

Laskijoita ei Verbierissä vielä näy, sillä hiihtokausi on vasta alkamassa. Moni ravintolakin on kiinni.

Me olemme erityisen kiinnostuneita yhdestä Verbierin keskustassa sijaitsevasta ravintolasta. Sen nimi on Lumi. Kuten nimestä voi päätellä, ravintolalla on kytkös Suomeen.

Tiistaina Lumi on suljettu, mutta HS:n valokuvaaja Sami Kero ottaa siitä kuitenkin päivän mittaan kuvia. Seuraavana yönä hän alkaa käydä niitä läpi.

Kuvissa ravintolan taustalla näkyy hiihtohissi. Takana häämöttää henkeäsalpaava vuoristomaisema.

Mutta. Hetkinen.

HS:n Sami Kero otti valokuvia Lumi-ravintolasta. Vasta myöhemmin hotellissa hän huomasi, että kuvan taka-alalla on Perttu Nousiaisen näköinen mies.

Yhden kuvan laidassa näkyy kalju mies, joka kävelee Rue de Médran -katua kohti Lumi-ravintolaa.

Kero muistaa, että mies huomasi valokuvaajan, veti kiireesti päähänsä keltaisen lippalakin ja käänsi katseensa alas.

Kuvasarjan seuraavassa otoksessa miehellä on lippis päässä. Viimeisessä kuvassa mies menee sisään Lumi-ravintolaan, vaikka se oli suljettu.

Valokuvaaja Sami Kero zoomaili kuviin tallentunutta miestä tunnistaakseen, onko kyseessä Perttu Nousiainen.

Lumi-ravintolan omistavat suomalaiset liikemiehet Mikko Henttonen ja Mikko Launo. Molemmilla on kytkös Nuorisosäätiöön.

Suomen Kuvalehden mukaan Launo ja Henttonen ovat tunteneet jo lapsuudesta.

Nousiainen taas tuntee Launon ainakin vuodesta 2014, jolloin Nuorisosäätiö alkoi ostaa kymmeniä asuntoja Launon rakennusyhtiöltä Leimarakentajilta. Yhtiö muutti myöhemmin nimensä LRG Groupiksi.

Viime viikolla syyttäjä nosti Nuorisosäätiön ja LRG Groupin kaupoista syytteet Nousiaista, Launoa ja Aki Haaroa vastaan. Haaro toimi Nuorisosäätiön toimitusjohtajana kevääseen 2018 asti. Nousiaista ja Haaroa syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja Launoa törkeästä lahjomisesta.

Syytteissä on kyse vuosista 2014–2016, jolloin Nuorisosäätiö osti LRG Groupilta yli 50 asuntoa. LRG:llä oli tiettävästi ollut aiemmin vaikeuksia saada asunnot myytyä toivomallaan hinnalla, ja niistä uhkasi syntyä suuret tappiot.

Poliisi epäilee säätiön maksaneen asunnoista tietoisesti ylihintaa ja vastaavasti myyjän maksaneen kaupasta lahjuksia Nousiaisen ja Haaron yhtiöille.

Kun Nousiainen irtisanottiin Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan paikalta maaliskuussa 2018, uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Mikko Henttonen.

Tuolloin kerrottiin, että Henttonen työskentelee "compliance officerina" sveitsiläisessä Richemont-yhtiössä, joka on sijoittanut lukuisiin luksustuotebrändeihin. Yrityksissä compliance officerin päätehtävänä on pitää huolta siitä, että yhtiö noudattaa lakeja ja säännöksiä.

Henttonen teki Nuorisosäätiöön todellisen pikavisiitin, sillä hän ehti toimia tehtävässään vain kaksi kuukautta. Hänen oli siirryttävä syrjään jo toukokuussa 2018, kun viestimet kertoivat hänen yhteisestä yrityksestään LRG Groupin omistajan Mikko Launon kanssa.

Kun Henttonen jätti tehtävänsä Nuorisosäätiössä toukokuussa 2018, hän vetosi henkilökohtaisiin syihin.

Keskiviikkoaamuna Verbierissä tuijotamme valokuvaan tallentunutta miestä. Vaikka kuva on otettu kaukaa, sitä pystyy suurentamaan niin paljon, että kasvonpiirteistä saa selvää.

On se Nousiainen. Vai onko sittenkään?

Ulkonäössä on paljon samaa. Mutta silti hän on kuvassa jotenkin eri näköinen.

Mies on kalju. Niin oli Nousiainenkin ennen katoamistaan. Kallon muoto näyttää samalta. Mies on kuitenkin hieman solakampi ja jotenkin ronskimman näköinen kuin Perttu Nousiainen vanhoissa kuvissa. Vanhojahan kaikki käytössämme olevat arkistokuvat Nousiaisesta ovat.

Vaikka Nousiaisen epäillyistä rötöksistä – joista osasta on tällä viikolla nostettu syytteet – on tehty kymmeniä lehtijuttuja, niissä on yleensä käytetty hänestä yhtä ja samaa, vuosia vanhaa valokuvaa.

HS:n arkistosta löytyy vain muutama vanha kuva Nousiaisesta. Kolmen viikon takaisen HS:n jutun kuva on ostettu Savon Sanomien kuva-arkistosta. Eikä sekään ole kovin tuore vaan vuodelta 2013.

Perttu Nousiaisen näköinen mies Verbierissä marraskuussa 2021.

Perttu Nousiainen vuonna 2013.

Palaamme Lumi-ravintolan vieressä sijaitsevaan kahvilaan päivystämään, jos Nousiaisen näköinen mies taas ilmestyisi ravintolaan. Tarkkailuoperaatio alkaa kuitenkin tuntua jokseenkin typerältä, sillä sumun takia naapuritalo on käytännössä näkymättömissä.

Hipsimme välillä lähemmäksi kurkkimaan suljetun ravintolan ikkunoista, olisiko sisällä ketään.

Kun Lumi kello 16 aukeaa, menemme sisään istumaan. Muita asiakkaita ei juuri ole. Eikä Perttu Nousiaisen näköistä miestä näy.

Olemme tehneet varovasti siellä täällä tiedusteluja kaljusta suomalaismiehestä, ja jotain olemmekin saaneet irti. Vaikka kukaan ei myöntänyt tuntevansa kyseistä miestä, yksi sentään tiesi, että mies on Lumi-ravintolan omistajan kaveri. Ja yksi jututetuista kertoi, että Perttu Nousiaiselta näyttävä salaperäinen mies esiintyy nimellä Tommy Koski.

Arki-iltana Lumi-ravintola on lähes tyhjillään.

Ryhdymme googlaamaan nimeä. Sosiaalisesta mediasta tai ylipäätään internetistä ei löydy tuntomerkkejä vastaavaa Tommy Koskea. Vasta kun pengomme kansainvälisistä yritysrekistereistä, selviää, että kuvauksiin sopiva Tommy Koski on olemassa.

Yritysrekisterien mukaan sen niminen 45-vuotias mies on ollut omistajana erinäisissä yrityksissä Suomessa, Britanniassa ja Virossa. Hän asuu Tallinnassa.

Eräältä verkkosivustolta selviää, että Tommy Koski käyttää useita eri nimiä. Yksi niistä on Tommy Stark. Tämä Tommy Stark esiintyy hyvinkin näkyvästi internetissä.

Se avaa uuden polun. Jostain syystä Tommy Stark on julkaissut Twitterissä koronapassinsa kuvan. Passissa Starkin nimi on Tommy Koski. Myös syntymäaika täsmää kaupparekisteristä löytyvien Tommy Kosken henkilötietojen kanssa. Stark ja Koski ovat siis lähes varmuudella sama henkilö.

Starkin Twitter-tililtä löytyy myös maininta Perttu Nousiaisesta. Pian HS:n Nuorisosäätiö-jutun julkaisun jälkeen, marraskuun alkupuolella, Tommy Stark nimittäin harmitteli Twitterissä, että häneen ei oltu juttua tehtäessä yhteydessä, vaikka hän kuulemma tietää asiasta enemmän kuin kukaan muu.

Tommy Koski, alias Tommy Stark, siis tuntee Perttu Nousiaisen. Voisiko pakoileva Nousiainen esiintyä hänen nimellään? Onko Tommy Koski antanut Nousiaiselle henkilöpaperinsa? Onhan heissä kuvien perusteella tiettyä yhdennäköisyyttä.

Soitamme Starkille. Hän ei vastaa mutta soittaa pian takaisin.

”Starkin Tomppa terve. Oot römpäytellynä.”

Stark antaa puhelimessa itsestään korostetun rehvakkaan vaikutelman ja kertoo tietävänsä paljon Nousiaisen kuvioista. Hän kertoo olleensa ostamassa Nousiaisen kanssa sitä kumivenettä, jonka väitetään löytyneen kaatuneena Tallinnan rantavesistä Nousiaisen katoamisen jälkeen.

”Meillä oli se kumivene 30 kilsaa Tallinnasta sellaisella hienolla lahdella Ihasalussa. Siellä käytiin pörräilemässä. Sieltä löytyi huhun mukaan se vuokra-auto.”

”En ole Pertsasta kuullut sen jälkeen. Me oltiin kuin paita ja perse.”

Verkkosivuillaan Starkin Tallinnassa toimiva yritys Stark & Lindros Outlaw Agency kertoo auttavansa poikkeuksellisiin tilanteisiin joutuneita ihmisiä ja yrityksiä. Se kertoo auttavansa esimerkiksi rikollisjengin uhkaamia ihmisiä ja yrityksiä. Meiltä löytyvät keinot palauttaa tilanteesi turvalliseksi. Varmistamme samalla, ettei tilanne toistu.

Puhelimessa Stark kertoo kykenevänsä auttamaan ihmisiä katoamaan maailmalle. Hän väittää, että ennen katoamistaan Nousiainen ja Nuorisosäätiö-vyyhteen liittyvä rakennusalan yrittäjä Mika Wilenius pyysivät häntä järjestämään heille kaksoiskansalaisuuden johonkin valtioon. Stark kertoo harkinneensa St. Kitts ja Nevisin pientä saarivaltiota Karibialla. Järjestely ei kuitenkaan hänen mukaansa toteutunut.

Starkin vauhdikkaista puheista jää mielikuva, että niitä on syytä käsitellä enemmän performanssina kuin täysin luotettavina faktoina.

Stark kuitenkin kiistää puhelimessa, että hän olisi auttanut Nousiaista pakoon Tallinnasta.

”Tietoisesti en sinulle valehtele, mutta jos tiedostamattani valehtelen, niin sille en mitään mahda”, Stark sanoo.

Olennaisin tieto on kuitenkin se, että Stark kertoo olleensa viime viikot Tallinnassa. Siihen viittaa myös hänen Twitter-tilinsä sisältö. Syntyy entistä vahvempi epäily siitä, että Tommy Koskena Sveitsin Alpeilla esiintyvä mies on kuin onkin Perttu Nousiainen.

Mutta torstaikaan ei tuo tähän lopullista vastausta. Vaikka sumu on hälventynyt, Nousiaisen näköisestä miehestä ei näy vilaustakaan.

On perjantai, 19. päivä marraskuuta, ja Verbierissä alkaa tapahtua.
Puolilta päivin Lumi-ravintolassa näyttää istuvan kalju mies läppärin ääressä. Ravintola on kiinni, mutta ovi on auki. Voisimme astua sisään, mutta päätämme kuitenkin jäädä vastapäiseen kahvilaan odottamaan, että mies tulisi ulos. Haluamme saada miehestä paremman valokuvan ennen kohtaamista.

Mies ei kuitenkaan tule, ja sitten näköyhteyskin katkeaa hetkeksi, sillä tarkkailupaikkamme eteen parkkeeraa pakettiauto.

Kun auto lähtee, mies on kadonnut.

Käväisemme Lumi-ravintolassa perjantaina alkuillasta, mutta siellä ei ole silloin asiakkaita.
Kun teemme uuden yrityksen iltayhdeksältä, näemme hänet heti. Ravintolan nurkassa seisoskelee Perttu Nousiaisen näköinen mies juttelemassa baarin työntekijän kanssa. Sama vihreä takki – sama mies, joka tallentui kuviin muutama päivä aikaisemmin.

Mies ilmeisesti havaitsee yllättyneen ilmeemme ja tervehtii meitä vaistomaisesti.

Astelemme hänen luokseen.

”Oletko Perttu Nousiainen?”

”En, minä olen Tommy Koski”, hän vastaa epäröimättä.

Mies on selvästi yllättynyt.

Mutta hänen reaktiossaan on jotain erikoista. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, vaikka olisi voinut olettaa, että hän olisi kummastellut kysymystä.

Hetki ravintolan nurkassa on hyvin jännitteinen. Pitää keksiä nopeasti seuraava kysymys.

”Mutta olet aivan Perttu Nousiaisen näköinen.”

”Minä olen Tommy Koski”, mies toistaa.

”Miten voit olla Tommy Koski, sillä tiedämme hänen olevan Tallinnassa?”

Kysymys saa miehen pois tolaltaan.

”Oletteko te Tallinnasta”, hän kysyy ja ryhtyy puhumaan suomea omituisesti virolaisella aksentilla. Puheessa on silti kuultavissa paksu savolainen nuotti. Nousiainen on kotoisin Kuopiosta.

Esittäydyimme ja kerromme olevamme Helsingin Sanomista. Ja että olemme etsimässä Perttu Nousiaista.

”Minä olen Tommy Koski”, mies sanoo edelleen savolais-virolaisella nuotilla.

Kysymme, eikö hän olekaan suomalainen. Mies ryhtyy selittämään sekavasti, että hänen toinen vanhempansa on suomalainen ja toinen virolainen.

”Olisiko sinulla näyttää joku henkilöllisyystodistus?”

”Ei ole”

”Entä koronapassi?”

”Ei.”

Tässä vaiheessa mies alkaa liikehtiä levottomasti ja ryhtyy liikkumaan kohti ravintolan ovea. Hän ilmaisee selvästi, ettei halua enää keskustella kanssamme.

”Etkö kuitenkin istuisi hetkeksi juttelemaan?”

Mies epäröi mutta myöntyy. ”Käyn vain ensin vessassa. Ostakaa minulle olut”, hän sanoo. Sitten hän astelee vauhdikkaasti baarin ulko-oven lähellä sijaitsevaan miestenhuoneeseen.

Koska mies ei vaikuta kovinkaan innostuneelta seurastamme, päätämme mennä ulko-ovelle passiin, ettei hän pääse livahtamaan ulos.

Odotamme tovin, mutta miestä ei kuulu.

Eikä hän ole enää miestenhuoneessakaan.

Tommy Koskena esiintyvä Perttu Nousiaisen näköinen mies pakeni ravintolan takaovesta.

Syy selviää pian. Vessan vierestä johtavat portaat alakertaan, ja sieltä pääsee ravintolan keittiön läpi takaovesta ulos.

Perttu Nousiaisen näköinen mies on juossut karkuun.

Paon jälkeen perjantai-iltana kirjoitamme ruutupaperille viestin, joka on osoitettu Perttu Nousiaiselle. Pyydämme ottamaan yhteyttä. Kirjoitamme, että meillä on hänestä valokuvia ja aiomme julkaista jutun joka tapauksessa.

Pyydämme baarimikkoa toimittamaan kirjeen baarin omistajille tai suoraan ”Tommy Koskelle”.

Kun olemme seuraavana päivänä matkalla lentokentälle, meitä lähestyy tekstiviestillä Tommy Stark:

Heti perään tulee tekstiviesti toisesta numerosta:

Viesti vaikuttaa tulevan Perttu Nousiaiselta, mutta siinä on erikoinen yksityiskohta: Sveitsi kirjoitetaan samalla tavalla väärin, w:llä, kuin Starkin viestissä.

Tiedustelemme vastausviestissä, kuka on viestin lähettäjä. Ehdotamme tapaamista Genevessä, joka on parin tunnin ajomatkan päässä Verbieristä. Kysymme, onko Perttu Nousiainen varmasti paikalla tapaamisessa.

Sovimme, että ”Perttuoletettu” soittaa sunnuntaina iltapäivällä.

Sunnuntaina 21. marraskuuta kello 14.30 puhelin soi.

”Moi, Perttu tässä.”

Perttu Nousiainen pahoittelee, että Lumi-baarissa ostettu olut jäi häneltä juomatta, ja hän lupaa lähipäivinä kertoa koko tarinansa.


HS haastatteli Perttu Nousiaisen keskiviikkona Sveitsissä. Haastattelu julkaistaan Helsingin Sanomissa lähipäivinä.

Oikaisu 25.11. klo 13.40: Erikoissyyttäjät ja aluesyyttäjät nostivat syytteet Nuorisosäätiö-vyyhdessä, ei valtionsyyttäjä, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Marko Junkkari ja Tommi Nieminen, teksti

Sami Kero, kuvat ja videot

Kai Jäderholm ja Katja Kaikkonen, vanhat kuvat

Anssi Miettinen, tuottaminen

Päivi Niemi ja Anssi Miettinen, tekstin editointi

Mikko Peura, videoeditointi

Ea Vasko, ulkoasu