Kuvia poikkeustilasta

Viime keväänä 160 valokuvaajaa kuvasi epidemia-ajan elämää.

Tuomas Aro, kuvattu 30. huhtikuuta.

Hertta Kiiski, kuvattu 16. huhtikuuta.

Eeva Anundi, kuvattu 15. huhtikuuta.

Emmi Minkkinen, kuvattu 1. huhtikuuta.

Eeva Anundi, kuvattu 4. toukokuuta.

Susanna Kekkonen, kuvattu 26. maaliskuuta.

Susanna Kekkonen, kuvattu 26. maaliskuuta.

Heidi Piiroinen, kuvattu 7. huhtikuuta.

Erkki Lampén, kuvattu 12. huhtikuuta.

Heedo Lee, kuvattu 13. huhtikuuta.

Tuomas Aro, kuvattu 11. toukokuuta.

Antti Yrjönen, kuvattu 18. maaliskuuta.

Ville Maali, kuvattu 25. toukokuuta.

"Eroamme halaamatta”, kirjailija ja valokuvataiteilija Hanna Weselius kirjoitti päiväkirjaansa 28. maaliskuuta 2020, kun koronaepidemia oli Suomessa vasta alussa.

Huhtikuun 11. päivä hän tapasi äitinsä ulkona, piti turvaväliä ja pohti, voiko äiti saada viruksen perheen koirasta, jota kaikki silittivät, sillä koirahan ”on pinta”. Kuten tunnettua, virus tarttuu pinnoilta.

Kun hallitus maaliskuussa 2020 ilmoitti Suomen olevan poikkeustilassa, kymmenet valokuvaajat eri puolilla Suomea alkoivat dokumentoida erikoista ja yllättävää kevättä. Kaikkiaan Poikkeustila2020-projektiin osallistui 160 kuvaajaa. He kuvasivat koteihinsa eristäytyneitä ihmisiä 75 päivän ajan toukokuun loppuun. Moni kuvasi kotona myös itseään, yksin.

Valokuvaaja ja kuraattori Hannamari Shakya on koonnut valokuvista ja Weseliuksen päiväkirjamerkinnöistä kirjan. Siinä ihmiset kävelevät ulkona, menevät retkelle metsään, ulkoiluttavat koiriaan, pitävät turvavälejä, makaavat lelukasojen keskellä, istuvat, seisovat, odottavat.

Huhtikuun 14. päivä 2020 Weselius kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tapaanko mitään ihmisiä enää sitten, kun jonain aamuna rajoitukset on purettu ja kompuroin ulos kirkkaaseen valoon? Tunnenko enää ketään? Ovatko ne, jotka luulin tuntevani, muuttuneet vieraiksi? Ovatko he koskaan muuta olleetkaan?”

Anu Nousiainen, teksti

Antti Saloniemi, kuvatoimittaminen

Lilli Korhonen, verkkotaitto